[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Már 229-en vallottak végkielégítésadót

Feltöltve: 2011. 04. 12

Eddig 229-en nyújtottak be bevallást a 98 százalékos különadóról, a többség azonban még kivár. Az adóhatóság szerint akkor is érdemes benyújtani a bevallást, ha nincs miből kifizetni az adót.


A legfrissebb adatok szerint eddig 229-en nyújtottak be bevallást a 98 százalékos különadóról, s 565 kifizető tejlesítette adatszolgáltatási kötelezettségét - utóbbi több munkavállalót is érinthet. Azért kevesebb a bevallást benyújtók száma, mint az adatszolgáltatóké, mert a bevallást elég, ha május 20-ig benyújtja az érintett. Akik siettek a bevallás benyújtásával, vélhetően azért tették, mert egyébként az szja-t tekintve visszaigénylő pozícióban vannak, s szeretnének minél hamarabb hozzájutni a nekik járó összeghez.
 
Az adóhatóság által kiadott közlemény szerint az eddigi tapasztalatok alapján a jogkövető magatartást gyakorló, adókötelezettségüket teljesíteni kívánó adózók számára nem okozott problémát a különadóról készítendő bevallás kitöltése és benyújtása, valamint a kifizetők is gond nélkül teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ezt arra reagálva igyekezett leszögezni a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hogy a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint nehézkes, sok esetben pedig szinte lehetetlen megállapítani, mennyi is a pontos fizetni való.
 
Ha a volt kifizető 2005. január 1. és 2010. december 29. között különadó-alapot képező bevételt juttatott, akkor 2011. március 31-ig részletesen adatot kellett szolgáltatnia az állami adóhatóságnak. Az adatszolgáltatás magánszemélyenkénti és éves bontásban tartalmazza a volt kifizető által juttatott bevételből a különadó‑alapot képező összeget, valamint az abból korábban levont közterheket.
 
Az adatszolgáltatásban szereplő adatokról a magánszemély a volt kifizetőtől igazolást kérhet, de akár maga is megállapíthatja, mennyi adót kell fizetnie, ha rendelkezésére állnak az akkori bevallási nyomtatványok. Ráadásul - állítja a hatóság - a munkaviszonyának megszűnésekor a kifizető köteles volt olyan igazolásokat adni (kilépő adatlap, járulék- és egyéb jövedelemigazolás), melyekből egyértelműen megállapítható, hogy a magánszemély részére a kifizető milyen összegeket és milyen jogcímeken fizetett ki. A 2011. január 1-jétől kifizetett összegek után keletkező különadó kötelezettségről a magánszemélynek a 2012-ben kell majd számot adnia.
 
Nagyon fontos, hogy a bevallást minden érintett benyújtsa, akkor is, ha nem tudja kifizetni a szóban forgó összeget. A bevallás benyújtásának elmulasztása ugyanis 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható, és az ellenőrzés megindítását is magával vonhatja. Ha az adót nem tudja valaki megfizetni, kérhet könnyítést. Ennek elbírálása az általános szabályok szerint zajlik.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma