[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Furcsa adóügyek szereplője a Rigó Jancsi és a műholdvevő

Feltöltve: 2011. 04. 18

Nem mindegy, milyen vámtarifa-besorolásba kerül egy adott termék. Adott esetben ennek kulcsa lehet a vámmentesség - ahogyan ezt egy mostani bírósági ítélet is mutatja. De akár az áfakulcsot is befolyásolhatja, milyen tésztából készül egy sütemény.


Nem mindig egyszerű meghatározni, hogy adott temék milyen vámtarifa alá rendelhető be, s ez nemcsak a statisztikusok számára jelenthet problémát, bizonyos esetekben ezen múlhat egy termék vámmentes volta is. Hasonló probléma merült fel az Egyesült Királyságban, ahol a legnagyobb digitális műholdas televíziós szolgáltatást nyújtó társaság, a Pace által a British Sky Broadcasting számára gyártott Sky+ Box elnevezésű, az adás vételére alkalmas készüléket importál.
 
A készülék amellett, hogy lehetővé teszi az adás vételét az előfizetők számára, a beépített merevlemez segítségével arra is alkalmas, hogy rögzítse a műsorokat. A brit vámhatóság utóbbi tulajdonsága alapján sorolta be a készüléket a felvevőgépek kategóriájába, amelyek a 13,9 százalékos vámtétel alá tartoznak.
 
Miből van a Rigó Jancsi?
Nemcsak a vámoltatásnál merül fel az egyes termékek besorolásának kérdése. Magyarországon a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs bevezetése okozott gondot, mivel azt csak bizonyos élemiszereknél lehetett alkalmazni. Ez azonban a cukrászdákban komoly fejtörést okozott, hiszen nem lehetett, tudni, hogy bizonyos torták hová is tartoznak. 
 
Az adóhatóság ezért köleményt adott ki. Ezek szerint: annak megítélésénél, hogy mely cukrászsütemény mely vámtarifaszám alá sorolandó, minden esetben az összetételt és nem az elnevezést kell figyelembe venni. 
 
Amennyiben például kizárólag csokoládés tejszín felhasználásával készült, csokoládés bevonót tartalmazó süteményt értékesítenek (adott esetben Rigó Jancsi elnevezéssel), az nem tartozhat 18 százalékos körbe, tekintve, hogy az az összetétele alapján a kakaós készítmények árucsoportjába tartozik, és így a 25 százalékos adómérték vonatkozik rá. Amennyiben azonban a Rigó Jancsi elnevezésű sütemény elsődlegesen piskótatésztából, vagyis liszt felhasználásával készült, úgy a 18 százalékos adómérték vonatkozik rá.
A Sky és a Pace ezt vitatták szerintük ugyanis a készülék nem felvevő, hanem úgynevetett set top box, vagyis a tévéjelek vételére szolgál. Arról nem is beszélve, hogy az nem tud DVD-t lejátszani, s nem képes más készülékek által felvett anyagok tárolására vagy lejátszására sem. A különbség cseppet sem elhanyagolható, ugyanis a set top boxok a vámmentes kategóriába tartoznak.
 
Az ügy az Európai Bíróság elé került, amely most hozott ítéletével a Skynak adott igazat. Szerinte ugyanis ilyen esetekben a készülék fő funkciója a mérvadó, jelen esetben az, hogy azt alapvetően televíziós jelek vételére használják, és e funkció szorosan e készülékhez tartozik. A felvétel funkciója csak másodlagos,  vagyis a készüléket biztosan nem lehet a felvevők kategóriájába sorolni, így az vámmentesen kerülhet az unióba.
 
 
(Forrás:www.napi.hu)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma