[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Hazai gazdasági társaságok „offshore-mentesítése"

Feltöltve: 2011. 04. 19

A 2011. december 31-ig érvényes adóamnesztia harmadik ága a hazai gazdasági társaságok „offshore-mentesítését” kívánja ösztönözni. Az Önadózó újság 2010 áprilisi számából közlünk egy részletet.
 


 
1. Kik élhetnek ezzel az amnesztia rendelkezéssel?
 
Azok a belföldi magánszemélyek, akik offshore cégükön keresztül tulajdonolnak hazai gazdasági társaságot. Ezen rendelkezések alapján a magánszemély a saját érdekeltségébe tartozó offshore cégtől (ellenőrzött külföldi társaságtól, egyéb szervezettől) kedvezményes és mentesítő feltételekkel vásárolhatja meg annak magyar gazdasági társaságban fennálló részesedését (üzletrészét, részvényét).
 
2. Milyen feltételekkel lehet élni az offshore-cég kivásárlási kedvezménnyel?
 
2.1. A belföldi gazdasági társaságra, a részesedés-szerzésre vonatkozó feltételek
 
Az első feltétel a belföldi gazdasági társaságra, illetve az abban való tulajdonszerzésre vonatkozik. Magyarázat helyett inkább idézzük  a törvényt: 83. § (1) Amennyiben a belföldi illetőségű magánszemély 2010. vagy 2011. adóévben belföldön bejegyzett gazdasági társaságban szerez átruházással tulajdoni részesedést, utólagos adómegállapítás keretében adókötelezettség, továbbá egyéb jogkövetkezmény a (2) bekezdésben rögzítettek szerint nem állapítható meg, az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén:
 
Nem kívánnék jogászkodni ezen a törvényszövegen, de nem tudom megfejteni a pontos, vitán felüli értelmét. Az első értelmezés szerint a magánszemély részesedés-szerzésének (a belföldi gazdasági társaságban) kell a 2010. vagy a 2011-es adóévben történnie. A második értelmezés szerint kedvezményezett tulajdonszerzése a 2010. vagy a 2011-es adóévben bejegyzett gazdasági társaságokra vonatkozik. Mivel ez utóbbi értelmezés szűkítené az alkalmazási kört, inkább az első értelmezés a helyesebb. A részesedés-szerzés lehet alapítás, vagy üzletrész- részvényvásárlás.
 
2.2. Az offshore cégre vonatkozó feltételek
 
A második feltétel a tulajdoni  részesedést (üzletrészt, részvényt) értékesítő jogalanyra, az offshore cégre – illetve tulajdoni viszonyaira vonatkozik. Ez szerint a részesedést értékesítő jogalany a magánszemély adózó vagy közeli hozzátartozója, élettársa által ellenőrzött külföldi társaság lehet, vagy egy olyan, alacsony adókulcsú államban székhellyel rendelkező jogi személy, egyéb szervezet, amelyben a részesedést szerző magánszemély vagy közeli hozzátartozója, élettársa közvetlenül vagy közvetve meghatározó befolyással rendelkezik, illetőleg a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább 10%-ával rendelkezik, vagy egyéb olyan külföldi vagyonkezelő szervezet (így különösen alapítvány, trust) vagy ennek közvetlenül vagy közvetett tulajdonában álló külföldi társaság, mely vagyonkezelő szervezetnek a magánszemély vagy közeli hozzátartozója, élettársa kedvezményezettje,...

(Forrás:www.onadozo.hu)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma