[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Feltűnően sok cég adószámát függesztette fel az adóhivatal

Feltöltve: 2011. 04. 20

Az utóbbi hónapokban feltűnően sok cég adószámát függesztette fel vagy törölte az adóhatóság. A feketelista.hu portál összesítése szerint 2006 decemberétől – amióta élhetnek ezzel az eszközzel – eddig összesen több mint 82 ezer cég jutott erre a sorsra.
 


Míg 2007 és 2009 között évente átlagosan 10 ezer cég adószámát függesztették fel, addig 2010-ben több mint 37 ezer vállalkozás neve mellől törölték, az idén pedig már az első negyedévben több mint 23 ezer társaság adószáma "szállt el".
 
Ez elsősorban annak következménye, hogy 2010-től fel kell függeszteni mindazon cégek adószámát, amelyek a számviteli beszámolójukat nem teszik közzé a Cégközlönyben (a mintegy 700 ezer hazai vállalkozás közül 420 ezer kötelezett a számviteli beszámoló elektronikus letétbe helyezésére és közzétételére). Az adóhivatalnak emiatt tavaly több mint 120 ezer felszólítást kellett kiküldenie ez ügyben a mulasztók címére, a felszólító levelekre viszont alig több mint húszezer társaság pótolta a hiányokat.
 
Amennyiben a vállalkozás a felfüggesztés 60 napja alatt sem teljesíti a közzétételi kötelezettségét, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál. Ugyancsak elrendelik az adószám felfüggesztését, ha a kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a címzett ismeretlensége miatt visszaérkezik, illetve ha a cég a székhelyén nem található. Hasonlóan szankcionálják, ha a vállalkozás képviselőjét nem jelentik be az adóhatóságnál, vagy nem található az illető a megadott elérhetőségi helyen. Abban az esetben is felfüggesztik az adószámot, ha a hivatal ismételten 60 napra lezárja a vállalkozó üzletét.
 
Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik. Amennyiben a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, akkor a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kielégíti, és a céget végül törlik, ha viszont a vagyon nem nyújt kellő fedezetet, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. A megtérülés esélye viszont ekkor már köztudottan meglehetősen csekély.
 
A feketelista.hu szerint az eddigi összes elmarasztalás 43,6 százaléka Budapestre, 10,5 százaléka Pest megyére jut. A fővárosban több mint 32 ezer, Pest megyében pedig 8700 cég adószámának felfüggesztéséről döntött a hatóság.
 
A megyéket illetően leginkább a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókat érintette az intézkedés; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb az arány, ahol több mint 4400, és Bács-Kiskun megyében, ahol mintegy 3400 cég adószámának felfüggesztéséről döntött az adóhatóság. Háromezernél több Fejér megyei és Szabolcs-Szatmár megyei cég esetében hozott hasonló határozatot az adóhivatal.
 
A nagyobb városokat illetően: Miskolcé a kétes értékű vezetés, ahol több mint 1800 cég adószámát függesztették fel, utána Debrecen következik mintegy 1500, Győr 1242, Nyíregyháza 1170, Pécs 1011 és Szeged 820 céggel.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma