[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Kisgyermeke van? Fontos figyelmeztetést tett közzé az adóhatóság

Feltöltve: 2011. 04. 20

Azoknak, akik anyasági ellátásban részesültek, de a számukra az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített szja-bevallás nem tartalmazza ennek összegét, az igazolás alapján kell ezt feltüntetniük a bevallásban.
 


Az anyasági támogatást folyósító szervek adatszolgáltatása nem teljes körűen állt időben az adóhatóság rendelkezésére - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
 
Az adózás rendjéről szóló tövény alapján az anyasági támogatást folyósító szerv az állami adóhatósághoz az adóévet követő január 31-éig adatot szolgáltat azon személyekről, akik részére anyasági támogatást fizetett ki, valamint az említett ellátás, támogatás adóévi összegéről.
 
 
 
Hiányozhat a bevallásból
 
 
A gondot az idén az jelentheti, hogy azok a magánszemélyek, akik a 2010. adóévre vonatkozóan anyasági támogatás címén kifizetett összeggel érintettek, és a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített adóbevallással teljesítik, a számukra kiküldött bevallások nem minden esetben tartalmazzák az ellátás összegét.
 
Az adóhatóság felhívja azon magánszemélyek figyelmét, hogy akik anyasági ellátásban részesültek, és a személyükre elkészített egyszerűsített adóbevallás nem tartalmazza annak összegét, a rendelkezésre álló igazolás alapján tüntessék fel a kifizetett összeget az egyszerűsített adóbevallásban.
 
 
 
Befagyaszthatják az anyasági támogatást is
 
 
 
Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával (ez tavaly és idén is 64 125 forint), ikergyermekek esetén 300 százalékával (tavaly és idén is 85 500 forint).
 
Ide tartozó információ, hogy - amint arról korábban beszámoltunk - a kormány a reform- és megszorító csomag részeként a családtámogatási ellátások szintjének befagyasztását tervezi. (E körbe tartozik egyebek mellett a családi pótlék, a gyed, a gyes, gyet és az anyasági támogatás is.)
 
 
 
Ki jogosult anyasági támogatásra?
 
 
 
Anyasági támogatásra jogosult
 
az a nő, aki terhessége alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - terhesgondozáson vett részt; (az anyasági támogatás jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született)
az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;
a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába kerül.
Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani.
 
 
 
Nem jár ugyanakkor anyasági támogatás, ha
 
a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;
a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.
Ha viszont a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták; illetve a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről, megilleti a jogosultat az anyasági támogatás - a szülést követő 180 napon belül benyújtott igény esetén.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma