[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Adóellenőr ne működtessen könyvelő irodát

Feltöltve: 2011. 04. 22

Az adóellenőr egyéni vállalkozások részére titkoltan könyvelői munkát végzett, munkakörénél fogva információi voltak arról, melyek az adóhatóság ellenőrzési szempontjai és céljai, továbbá hol és mikor lesz ellenőrzés. A bizalmas információk egyrészt a férfi ügyfélköre bővüléséhez vezettek, másrészt az ügyfelei alapozhattak arra, hogy szabálytalanság esetén az adóellenőr védelmet, előnyt jelent számukra. Vesztegetés alapos gyanúja miatt vették őrizetbe.


Vesztegetés alapos gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Igazgatóságának egy ajkai lakosú adóellenőrét - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.
 
A férfi Ajkán és a város környékén lakó egyéni vállalkozások részére titkoltan könyvelői munkát végzett - mondta Frankó Marianna, rámutatva arra, hogy az adóellenőrnek a munkakörénél fogva információi voltak arról, melyek az adóhatóság ellenőrzési szempontjai és céljai, továbbá hol és mikor lesz ellenőrzés.
 
Hozzátette: a bizalmas információk egyrészt a férfi ügyfélköre bővüléséhez vezettek, másrészt az ügyfelei alapozhattak arra, hogy szabálytalanság esetén az adóellenőr védelmet, előnyt jelent számukra.
 
A sajtóreferens közlése szerint az adóellenőr a lakásán működtette titokban a könyvelői irodát - a házkutatáskor több cég iratait foglalták le -, s a "feketén" végzett könyvelések által jogtalan díjazásban részesült.     
 
A férfi jogtalan előnyt fogadott el, s a hivatali kötelességének megszegése, valamint a hivatali helyzetével való visszaélés megalapozza a vesztegetés bűntettének gyanúját - fogalmazott Frankó Marianna.
 
Tájékoztatása szerint az ajkai családi házban tartott házkutatás során - túl a nagy mennyiségű céges iratok lefoglalásán - az is bebizonyosodott, hogy a férfi nagy jövedelemre tett szert; a pénztárcájából egymillió forint került elő (ezt a rendőrség lefoglalta), a bankszámláin pedig több millió forintot helyezett el, illetve 20 ezer eurót is.
 
A sajtóreferens közölte: a rendőrség lefoglalta a férfi sok tízmillió forintot érő ingatlan- és ingó vagyonát is - egy családi házat, valamint egy Mercedes gépkocsit -, s indítványt tett az ügyészségnek mindezek zár alá vételére.
 
A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói az ügyben további öt gyanúsítottat (az zugkönyvelői iroda ügyfeleit) is kihallgattak - tette hozzá a sajtóreferens.  
 
Az ellenőr munkaviszonyát az adóhatóságnál még a rendőrségi házkutatási akció előtt saját kérésére megszüntették - mondta Frankó Marianna.

(Forrás:www.onadozo.hu)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma