[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Itt a SZÉP-kártya – de jó lesz-e már idén nyáron?

Feltöltve: 2011. 04. 22

Elképzelhető, hogy 1-2 hónap alatt még feszített ütemben sem sikerül a kártyaolvasó terminálok üzembe állítása - véli jegyzetében Nink Gabriella, a KPMG igazgatója.


Április közepétől él és használható a régóta várt Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya. Míg az üdülési csekkeknek mára már jól kiépített hálózata van, ahhoz, hogy a SZÉP-kártyát az idei nyári szabadságok alatt gördülékenyen használhassák, jelentősen fel kell gyorsulnia a rendszer kiépítésének.
 
A Széchenyi Pihenő Kártya béren kívüli munkáltatói juttatás, mely kedvezményes adózással évente legfeljebb 300 ezer forint értékben adható a munkavállalónak. Adóterhelése ugyanaz, mint az üdülési csekké: a támogatás értékének 1,19-szorosa után a munkáltatónak 16 százalék személyi jövedelemadót kell megfizetnie.
 
Első összehasonlításban a SZÉP-kártya előnyére írható, hogy magasabb összegű juttatás adható kedvezményes adózással ebben a formában, hiszen az üdülési csekk kedvező adózása a minimálbér összegéig (78 000 Ft) tart.
Míg az üdülési csekkel a lakóhelyen lévő étkezési, művelődési szolgáltatások (mozi, színház, múzeum), fürdő- és uszodai szolgáltatások, sportszolgáltatások, akár horgászjegyek is elérhetők, addig a SZÉP-kártya terhére az éttermi és mozgó vendéglátás, belföldi utazásszervezés, egyéb  humán egészségügyi ellátás, előadó-művészet, múzeum, növény- és  állatkert és természetvédelmi terület látogatása, vidámparki,  szórakoztatóparki belépők csak a szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe. Ez lehet a SZÉP-kártya hátránya.
 
Előnyére írható azonban, hogy a kártya forma mindenképpen könnyebben kezelhető, mint az üdülési csekk, hiszen a nagyobb értékű csekkek beváltása problémát jelenthet a kisebb szolgáltatásoknál (belépők váltása).
További előny, hogy a kártyakibocsátó intézmény a munkavállalónak személyes elektronikus utalvány-nyilvántartást nyit, és ezen vezeti egyenlegét, amelyet a munkavállaló interneten és telefonon is lekérdezhet. Kedvező, hogy a munkavállaló a közeli hozzátartozói részére ingyenesen társkártyát igényelhet − az üdülési csekk is igényelhető közeli hozzátartozó számára.
 
Nehézséget jelenthet ugyanakkor, hogy a szolgáltatók csak mostantól csatlakozhatnak a rendszerhez, és elképzelhető, hogy 1-2 hónap alatt még feszített ütemben sem sikerül a terminálok üzembe állítása. Tapasztalatunk szerint az egészségpénztári kártyánál a terminálok kiépítése 1-2 évet vett igénybe, nagyon valószínű, hogy ebben az esetben a nyári határidő nehezen megvalósítható. Előnyként jelenik meg viszont, hogy az adott naptári évben nyújtott elektronikus utalványokat a következő év december 31-ig lehet és kell felhasználni − ez az üdülési csekknél egy évközbeni nap is lehet.
 
Idén még valószínű, hogy az üdülési csekk népszerűbb és sikeresebb juttatási forma lesz. Főképp azért, mert a munkáltatók általában decemberben döntenek a következő évi juttatásokról, és tavaly − a szabályozás hiányában − még nem merték adni munkavállalóiknak a SZÉP-kártyát mint új juttatási formát. Kiépített rendszer hiányában ennek természetesen fizikai akadálya is volt. A SZÉP-kártya első évében még gond lehet a gyakorlati felhasználással, és várhatóan jövőre élvezhetjük teljes mértékben előnyeit.
 
Nink Gabriella
 
igazgató
 
KPMG

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma