[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Börtönbe vetik a táppénzcsalókat

Feltöltve: 2011. 04. 28

Költségvetési csalás lesz minden olyan cselekmény, amely a büdzsének kárt okoz. Két évvel büntethetik azt, aki visszaél a jóléti juttatásokkal.
 


A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával - jelentette be a kabinet szerdai döntését a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a módosítás értelmében új fogalom épül be a Btk.-ba: a költségvetési csalás.
 
Eszerint bárki, aki közpénzekkel él vissza, az 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható. A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a Btk. hatékonyabban tudja megvédeni a költségvetést.
 
Nagy Anna szerint a módosítás sok kiskaput lesz képes bezárni és "minden, költségvetésnek kárt okozó cselekmény bekerül a látótérbe." A költségvetési csalás alá tartozik például az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfa-csalás, vagy a jövedéki adócsalás is. További újdonság, hogy akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki visszaél a társadalombiztosítási, szociális, vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal, vagy a táppénzzel. Ennek a bűncselekménynek 20 ezer forint lesz az értékhatára.

(Forrás:www.ado.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma