[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Itt az új adó-szégyenlista: Stadler és Győzike is szerepel

Feltöltve: 2011. 05. 02

Közel 45 milliárd forintot követel az Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a legnagyobb adósaitól – ez derül ki a most frissített adóslistából.


Újra publikálta a NAV a legnagyobb adósainak listáját: eszerint mintegy 130 cégtől és magánszemélytől 44,8 milliárd forintot követlenek az adóhivatalnokok. A szégyenlistára azon magánszemélyek kerülhetnek, akiknek a tartozása meghaladja a 10 millió forintot, míg a cégek esetében a bekerülési küszöb 100 millió forint. A listára csak abban az esetben kerülnek föl a magánszemélyek és cégek, ha nem kezdték meg rendezni tartozásukat.
 
A listavezető budapesti székhelyű Euroszámtech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egymilliárd forintos adótartozása mellé 972 millió forintnyi büntetést és késedelmi kamatot szedett össze. Hasonlóan közel 2-2 milliárd forintos tartozással dobogós helyezést szerzet a Big-Ker Kereskedelmi Kft., illetve a VITOLD-AG Gépipari és Szolgáltató Kft. is.
 
A NAV februári listájának vezetője egymagában 13 milliárd forinttal tartozott az adóhatóságnak, a most a három dobogós ennek a felével büszkélkedhet. Az adós cégek esetében gyakori - szinte minden második - felszámolás alatt áll, vagyis az adótartozás behajtása meglehetősen kétséges. Az adós cégek listáján most nincsenek ismert nevek, azok jellemzően a kkv-szektorból kerültek ki.
 
A vállalkozók közül a legnagyobb adósággal Stadler József, a közismert akasztói vállalkozó szerepel a listán; tőle összesen 486 millió forintot követel a NAV, ebből az adótartozása 245,3 millió forint, a kamatok és pótlékok adják ki a hiányzó 240 millió forintot.
 
Győzike is ott van a szeren
 
Frissült  a NAV által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listája is - írja a Pénzcentrum.hu. Az előző negyedév óta jelentősen, 443-mal nőtt a szégyenfalra felkerült magánszemélyek száma. A 2011. március 31-i állapot szerint összesen 3264 magánszemély tartozik, közülük 33-nak lakcíme sincs.
 
Ismét felkerült a tetemes adóhiányt felhalmozók listájára Gáspár Győző és felesége, Gáspárné Balla Beáta is, akiknek az előző negyedévben sikerült leküzdeniük magukat a szégyenfalról. Szinte már bérelt helye van már a szégyenfalon a Pa-Dö-Dö énekesnőjének, Lang Györgyinek. A rendőrség által jelenleg is körözött milliárdos Földesi-Szabó László is szerepel a listán. Minél hosszabb ideig nem fizetik meg az adótartozásukat, annál nagyobb késedelmi kamattal és bírsággal kell pluszban számolniuk.
 
Pontos összegeket ennél a listánál nem közöl az adóhatóság, mivel a hatályos jogszabályok szerint kizárólag a nagy összeggel tartozók nevét, székhelyét/lakcímét és adóazonosítóját lehet közzétenni. Ha minden magánszemély csak 10 millió forinttal tartozna, akkor is 33 milliárd forint hiányozna az államkasszából. Vélhetően azonban ennél lényegesen nagyobb az átlagos adóhiány, ezért további tízmilliárdokkal tartoznak a hátralékosok.


(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma