[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Adószabály nehezíti az államadósság-csökkentő adakozást

Feltöltve: 2011. 05. 04

Adózási akadályok visszavethetik az adakozási kedvet.
Az államadósság csökkentésére létrehozott és felajánlásokat váró, Összefogás az államadósság ellen nevet viselő alapba fizetők az összeget levonhatják az szja-alapjukból (a cégek az adózás előtti nyereségből, az evások és ekhósok is élhetnek ezzel a lehetőséggel) - írta a Népszabadság az erről szóló törvényjavaslatra hivatkozva. A lap szerint ebben az esetben viszont már nem ruházhatják át másra az adóbevallásuk elkészítését az adakozók. Azok, akik eddig a munkáltatójukra vagy az adóhivatalra bízták a bevallásuk összeállítását, eztán már csak magukra számíthatnak - vagyis önbevallást kell benyújtaniuk - ha az alapba fizetnek.


Potenciálisan több mint 900 ezer alkalmazottat érint e rendelkezés, ennyien bízzák a munkaadójukra vagy a hatóságra a bevallásuk elkészítését. Ez a technikai akadály visszafoghatja az adakozó kedvet. Ezen az sem segít, hogy a következő évtől már az 1 százalékos szja-felajánlásra jogosult intézmények közé kerül az alap.
Nem tűnik ösztönzőnek az sem, hogy nem a fizetendő adóból, hanem az adóalapból lehet levonni a befizetett összeget: a 16 százalékos szja-kulcs és 100 ezer forint befizetése mellett ez azt jelenti, hogy az évi 4 millió forint adóalappal rendelkező adakozó 640 ezer forint adó helyett 624 ezer forintot fog fizetni (figyelmen kívül hagyva az egyéb, adócsökkentő tételeket), vagyis az adója 16 ezer forinttal csökken, miközben az alaphoz való hozzájárulása 100 ezer forint. (Ha az adóból lehetne csökkenteni a befizetett összeget, akkor az állam szempontjából nullszaldós lenne a vállalkozás, így nem lenne mit az adósság csökkentésére fordítani.)

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma