[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Külföldi rendszám: dupla adóval fenyeget Rogán

Feltöltve: 2011. 05. 23

Az osztrák módszerhez hasonlóan megfordítaná a bizonyítási kényszert a külföldi rendszámmal autózók esetében Rogán Antal. Ez azt jelenti, hogy az autósnak kellene bizonyítania, hogy életvitelszerűen él külföldön, ezáltal jogosan használ külföldi rendszámot - írja az Index a Független hírügynökségre hivatkozva.


Rogán szerint nehéz pontos adatokat mondani kimutatások hiányában, de jelenleg tízezer és harmincezer közé tehető a külföldi rendszámmal autózók száma, akik ezzel bújnak ki az áfa, és a regisztrációs adó fizetési kötelezettségük alól.

Ezzel megközelítőleg 10 milliárd forintnyi összeg kerül ki az államkasszából. Ezeknél az autósoknál lényegesen nehezebb a parkolási bírságok vagy a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések behajtása is - mondta el Rogán.
Szerinte még a nyári szünetig dönthet a parlament a törvénymódosításról. Ha így lesz, akkor szeptembertől decemberig kapnak lehetőséget az autósok, hogy visszatérjenek a magyar törvények hatálya alá, ha nem tudják bizonyítani, hogy életvitelszerűen külföldön élnek.
Az önként hazatérők adókedvezményre számíthatnak ebben az időszakban, a jelenlegi szabályok szerint fizetendő adó felét kell csak befizetniük. Akik viszont nem térnek vissza, és január 1-je után megbuknak egy ellenőrzésen, azoknak az adó dupláját kell majd megfizetniük.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma