[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Teendők inkasszó esetén

Feltöltve: 2011. 05. 24

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben 2011. január 1-jétől változott többek között a jogosulatlanul beszedett adó és a költségvetési támogatás visszatérítése napjáig fizetendő kamatra vonatkozó szabályozás.


Mit tehetünk, ha… „inkasszóval” terhelték a bankszámlánkat?



Az adóhatóságnak ez év elejétől nem kell kamatot fizetnie akkor, ha az adózó késett az adófizetéssel és a hivatal addigra benyújtotta hatósági átutalási megbízását (inkasszóját) az ügyfél pénzforgalmi számlájára, amennyiben az így beszedett összeget a befizetéstől számított 8 napon belül visszatéríti.



Például: ha az ÁFA befizetésének esedékessége január 20-a, de az adózó január 22-én fizette azt meg, és az Adóigazgatóság január 23-án nyújtotta be az „inkasszót”, a hivatal a jogosulatlanul beszedett összeget a befizetéstől (január 22-től) számított 8 napon belül (január 30-ig) kamat nélkül utalja vissza.

Amennyiben adózó tudomására jut, hogy számláját inkasszó terheli, de a kötelezettségét időközben teljesítette, úgy telefonon vagy személyesen vegye fel a kapcsolatot az adóhivatallal. A megyei adóigazgatóságok telefonszáma a www.nav.gov.hu internetes honlapon is megtalálható a Kapcsolatfelvétel/Ügyfélszolgálat/Közép-dunántúli Regionális Főigazgatóság oldalán. Személyesen bármelyik Ügyfélszolgálatot felkeresheti, ahol igazolhatja befizetését.

 Az inkasszó soron kívül visszavonásra kerül a teljesítés igazolását követően.

 Ha az adózó úgy teljesíti befizetését, hogy azt nem lehet beazonosítani, a határidő a beazonosításától kezdődik. Beazonosítható a befizetés, ha a pénzforgalmi-számla nyitásra kötelezett adózó a bejelentett számlájáról utal, vagy az adószámát feltünteti az utaláson, illetőleg, ha nem kötelezett pénzforgalmi-számla nyitásra, úgy ha feltünteti az adószámát, adóazonosító jelét.

 Az Adóigazgatóságnak továbbra is fennáll a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatfizetési kötelezettsége abban az esetben, ha az „inkasszót” nem valós tartalmú végrehajtható okirat alapján vagy végrehajtható okirat hiányában, de a fizetési határidő időpontja előtt nyújtotta be és az teljesült. A kamatot a teljesítés napjától a visszatérítés napjáig kell felszámítani.


Forrás: www.apeh.hu
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága




Weboldalfejlesztés: SimiSoma