[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Szja: veszélyben lehet, aki felajánlotta az 1 százalékot

Feltöltve: 2011. 05. 25

A Transparency International Magyarország bírálja az új ÁSZ-törvényt, amely lehetővé tenné a számvevőknek, hogy az szja 1 százalékos felajánlások örvén a civil szervezetek által kezelt személyes adatokhoz hozzáférhessenek –


így akár egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó személyes adatokat is kezelhetne.

A Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult parlamenti képviselőkhöz, amelyben kifogásolták a parlament előtt fekvő számvevőszéki törvényt. Az új szabályok szerint ugyanis az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó 1százalékának felhasználását, hanem az akár 1 forintos támogatásban részesülő szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti. És ezáltal gyakorlatilag minden személyes adathoz is hozzáférhet.

Ezután, ha egy társadalmi szervezet vagy egyház akár csak egy forintot is kap az állampolgárok személyi jövedelemadójának részükre felajánlott 1 százalkékából, úgy az ÁSZ ezen szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti és az ellenőrzés során gyakorlatilag minden adatukhoz hozzáférhet. Ez azt jelenti, hogy több mint harmincezer civil szervezetnél és majd kétszáz egyháznál vizsgálódhat szinte mindenre kiterjedően az Állami Számvevőszék. E szervezetek törvényes működését többek között az ügyészség és az adóhatóság is vizsgálhatja, ezért a TI érthetetlennek tartja, hogy miért szükséges az ÁSZ-nak ilyen általános jogkört biztosítani.

A javaslat ezen felül azt is lehetővé teszi, hogy a számvevő a személyes adatot tartalmazó dokumentumokba, adatnyilvántartásokba betekintsen, legyen szó akár olyan nyilvántartásokról, melyekből a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra vonatkozó különleges személyes adatok kiderülnek.

Amennyiben pedig az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó, valamint a bűnügyi személyes adatokról van szó a civil szervezet vagy egyház nyilvántartásában, úgy azokat a számvevő "ellenőrzés lefolytatása céljából átveheti és kezelheti" - hívja fel a figyelmet a TI.

A szervezet szerint szerencsésebb, ha jelenlegi gyakorlat maradna, vagyis az ÁSZ kizárólag a felajánlott 1 százalékok, illetve célzott állami támogatások (pl. pályázatok, normatív támogatások, stb.) felhasználását ellenőrzi célzottan a közhasznú szervezetek teljes gazdálkodásának ellenőrzése helyett.

A TI szerint nem erősíti az ÁSZ függetlenségét, hogy a szervezet vezetője továbbra is újraválasztható. A függetlenség biztosításának leghatékonyabbnak tűnő módja az, hogy ha a független állami szervek vezetői nem újraválaszthatók, hiszen ellenkező esetben már a megválasztása napjától fennáll annak a veszélye, hogy az őt megválasztó testület bizalmának ismételt elnyerése miatt, illetve későbbi újraválasztására gondolva ellenőrző szerepének nem tud eleget tenni.

A számvevőszéki törvényről várhatóan három hét múlva szavaz a parlament.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma