[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Cafeteria: júliusban debütál az új kártya

Feltöltve: 2011. 05. 25

Júliusban az OTP által kibocsátott plasztikokkal debütál a Széchenyi Pihenő Kártya. Az Üdülési Csekk 2013-ra teljesen kikopik a piacról.


Áprilistól indult a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP) programjának kidolgozása. Szathmáry Kristóf, az NGM államtitkára szerint a cél az volt, hogy mind a felhasználók, mind az elfogadók számára olcsóbb, korszerűbb terméket tudjanak kínálni. A kártyával a cél a belföldi turizmus 30-35 százalékos növelése. A kártya júliusban debütál - az induláskor olyan nagy cégeket igyekeztek megnyerni a SZÉP-kártya forgalmazására, mint a MÁV, de indulástól beilleszti a cafeteria elemek közé a kártyát a Magyar Turizmus Zrt. is.

Szathmáry Kristóf jelezte: a kártya igazi felfutása 2012-től várható, amivel párhuzamosan kivezetésre kerül az Üdülési Csekk - a tárca tervei szerint 2013-tól már csak SZÉP kártyával lehet majd fizetni belföldi szálláshely-szolgáltatásokért.
A magyar állampolgárok tavaly 400 milliárd forintot költöttek el külföldön - hívta fel a figyelmet Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A belföldi turizmus ugyanakkor fejlődik: a vendégéjszakák 50,9 százalékét már hazai vendégek adják, igaz viszont, hogy a szálláshelyi bevételnek csak 40 százaléka származik belföldi vendégektől, ráadásul csak a lakosság harmada utazik csak belföldön.

A termék ösztönzésére az üdülési csekktől eltérő kedvezmény-rendszer épül ki: míg az üdülési csekket csak minimálbér szitjéig lehetett igényelni, addig a SZÉP-kártya 300 ezer forintig lesz járulékmentes, s kacsolódik hozzá kedvezményes adókörnyezet. 
Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a bank régóta célterületnek tekinti a cafeteria-területet: 7000 elfogadóhellyel állnak szerződésben és eddig - az egészségpénztári kártyákkal együtt - 770 ezer kártyát bocsátottak ki. A SZÉP-kártya az OTP Banknál akár 5 éves futamidővel rendelkezik majd, a kínálatba állítása minimális adminisztrációs költséget jelent majd a cégeknek.

A kártya utalvány-jellegű lesz, ahol a munkáltató szerződik a hitelintézettel, ahol viszont az összes munkavállaló számára utalványszámlát nyitnak, amelyre - tájékoztatott Körtvélyessy László kormánybiztos. Az elfogadás vagy kereskedői POS, illetve internetes felületen lehetséges - ahol pedig egyik lehetőség sem áll rendelkezésre, ott call-centeres megoldással lehet majd teljesíteni a fizetési tranzakciót.

Szathmáry Kristóf szerint a rendeletet a későbbi tapasztalatokhoz igazítani kell - elképzelhető, hogy a jövőben maximalizálják, hogy a szálláshely-közvetítéshez kapcsolódó szolgáltatások milyen arányban lesznek majd kifizethetőek a SZÉP-kártyával. Mint ismert, az Üdülési Csekk felhasználhatóság - sokak szerint túlontúl is - széleskörű volt, a SZÉP-kártyát ugyanakkor a megalkotói elsősorban szálláshely-szolgáltatás ellenértékének kifizetésére tervezték. Ezzel kapcsolatban Szarvas Ferenc, a MÁV vezérigazgatója jelezte: a vasúttársaság szeretné elérni, hogy SZÉP-kártyával továbbra is lehessen fizetni a vasúton - a társaság éves szinten 1-2 milliárd forint értékben adott el menetjegyeket üdülési csekkért. Az államtitkár elmondta: végleges, jó megoldást a cafeteria-rendszer jövő évre tervezett teljes megújítása jelenthet a kapcsolt szolgáltatások esetében.
Az államtitkár jelezte: a kártyás tranzakciók után a kereskedők 1,5 százalékos jutalékot fizetnek majd, ez messze alacsonyabb, mint az üdülési csekk esetében. A jutalékot a rendszert üzemeltető bank kapja. Az előre meghatározott feltételrendszer alapján bárki kibocsáthat kártyát, itt a feltétel, hogy képesek legyenek a nagyjából 1 millió kártyatulajdonos adatait és fizetéseit kezelni. A feltételeket a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal fogja ellenőrzni a kibocsátóknál.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma