[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Közeledik a társasági adó bevallásának határideje

Feltöltve: 2011. 05. 30

Május 31-ig kell benyújtaniuk a 2010. évi társasági adóról szóló bevallást a naptári év szerint működő gazdasági társaságoknak és a non-profit szervezeteknek - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében.


A társasági adót a megfizetett adóelőleg és feltöltés figyelembevételével ugyancsak május 31-ig kell az adóalanyoknak megfizetniük. Amennyiben az alapítvány, az egyesület, az egyház, a közhasznú felsőoktatási intézmény, vagy más erre jogosult szervezet a társasági adóbevallást helyettesítő nyilatkozatot tett 2011. február 25-ig, akkor a szervezetnek társasági adóbevallást nem kell benyújtania. A nyilatkozatot a felsorolt adóalanyok akkor tehették meg, ha 2010-ben vállalkozási tevékenységből származó bevételt nem értek el, és e tevékenységhez kapcsolódóan költséget nem számoltak el - közölte a NAV. Ha az adózó nem élt a helyettesítő nyilatkozat lehetőségével, akkor nullás adattartalmú társasági adóbevallást kell beküldenie.

 
A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy a társasági adó mértéke évközben módosult, s a változások miatt a 2010. év első és második felére eső adót külön-külön kell megállapítani. Az év második felétől a kedvezményes, tíz százalékos társaságiadó-kulcsot 50 millió forint pozitív adóalap helyett 500 millió forint pozitív adóalapig lehet igénybe venni, miközben az alkalmazás egyéb feltételei is megszűntek.
 
Az egyes ágazatokat terhelő különadót - a bolti kiskereskedelmi, a távközlési és az energiaellátó vállalkozási tevékenység után - szintén május 31-ig kell bevallaniuk az érintett cégeknek - áll a közleményben.

(Forrás:www.onadozo.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma