[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Eladná, kiadná lakását? Fontos adóhivatali tájékoztató érkezett

Feltöltve: 2011. 06. 03

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról adott ki iránymutatást, hogy miként kell megállapítani az ingatlan szerzéskori értékét, ha nem állnak rendelkezésre bizonylatok.


Az ingatlan szerzéskori értékének meghatározása adózási szempontból értékesítés és bérbeadás esetén lehet fontos.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3. § 54.pontja meghatározza a beruházási költség fogalmát, mely szerint ilyen költségnek az Szja tv. szerint költségként elismert, igazolt, a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezés napjáig felmerült, az előírt nyilvántartásban feltüntetett kiadás minősül - olvasható a NAV honlapjára kikerült tájékoztatóban.
A bérbeadó magánszemély is az Szja tv. 11. számú mellékletében foglaltak szerint számolhatja el a bérbeadás céljából beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenési leírását a beruházási költség alapján.
Az Szja tv. 11. számú mellékletének II./2.c pontja alapján "az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege.
Az épület, építmény beszerzési áraként az Szja törvénynek az ingatlanszerzésre fordított összegre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
Építkezés esetén az Szja tv. 62. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a használatbavételi engedély jogerőre emelkedésének napjáig az építő (építtető) magánszemély vagy házastársa nevére kiállított számla szerinti érték, de legalább a beépített anyag-érték minősül.
Abban az esetben, ha a szerzéskori érték bizonylatok hiányában nem állapítható meg, akkor az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 97. § (5) bekezdésében foglaltak szerint járhat el adózó, mely szerint a bizonyítékok egyike lehet a szakértői vélemény is. A lakásbiztosításhoz meghatározott érték nem fogadható el, mivel a biztosító a forgalmi értéket az üzleti céljainak megfelelő módszerrel állapítja meg.
A szakértőnek az építkezés idején érvényes árszinten kell a forgalmi értéket megállapítania - fogalmaz a NAV tájékoztatója.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma