[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Emelik a kötelező könyvvizsgálat értékhatárát

Feltöltve: 2011. 06. 07

Hét törvény módosítását kezdeményezi a gazdasági tárca a pénteken az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslatában; a minisztérium egyebek mellett azt javasolja, hogy emelkedjen a cigaretta jövedéki adója, szűnjön meg a vendéglátóiparban a havi standolási kötelezettség és emelkedjen a kötelező könyvvizsgálat értékhatára.


Az NGM emelné a cigaretta jövedéki adóját és a kötelező könyvvizsgálat értékhatárát

A Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) vezető miniszter, Matolcsy György pénteken hét törvény módosítást kezdeményező javaslatot terjesztett a parlament elé, a csomag sürgős tárgyalását is indítványozta.

A jövedéki adóról szóló törvény változtatásával a tárca azt kezdeményezi, hogy csökkenjen az E85-ös üzemanyagra vonatkozó jövedéki adókedvezmény mértéke.

A javaslat szerint a cigaretta jövedéki adója három lépésben emelkedne - az idén, jövő év elején és jövő év közepén - a jelenlegi ezer szálra vonatkozó 18.080 forintról 2012. július 1-jétól 19.400 forintra.

A vendéglátóipar adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a javaslat szerint megszűnne a havi standolás kötelezettsége.

Az illetéktörvény módosításával a tárca egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy mentesüljön az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának folytatása az öröklési illeték fizetése alól.

A számviteli törvény módosításával azt is indítványozza a szakminiszter, hogy a kötelező könyvvizsgálat értékhatára a 2012-ben és 2013-ban induló üzleti évekre vonatkozó beszámolók esetében 100 millió forintról 200, a 2014-ben és azt követően induló üzleti évekre vonatkozó beszámolók esetében 200 millió forintról 300 millió forintra növekedjen.

Az előterjesztés szerint módosulna a regisztrációs adóról szóló törvény: megváltozna a használt személygépkocsik értékcsökkenését figyelembe vevő avulási táblázat és az avultatás időtartama a jelenlegi 20 évről 15 évre rövidülne; az avultatás a gépjármű 15 éves korára érné el a 90 százalékot.

(Forrás:mti)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma