[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Így működik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap

Feltöltve: 2011. 06. 09

A 87/2011. (V. 31.) Korm. rendelet szabályozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tevékenységét, működését és eszközeinek felhasználását, valamint nyilvántartását, ellenőrzését és az adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozó előírásokat.


A jogszabály részletesen meghatározza, hogy a magánnyugdíjpénztárak a pénzügyi eszközök átadását megelőzően kettő munkanappal milyen, a pénzügyi eszközökre vonatkozó adatokat kötelesek megküldeni az Államadósság Kezelő Központ Zrt-nek.

A május 31-én 20.00 órától hatályos jogszabály több, a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos rendeletet is módosít. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról szóló 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet a következő 30/B. §-sal egészült ki:
 
30/B. § (1) Az állami adóhatóság a Tbj. 51. § (2) bekezdésében, továbbá a 20. § (2) bekezdésben foglalt adategyeztetés eredménye alapján a 2011. április 30-ig beérkezett - a 2007. január 1. és 2010. szeptember 30. közötti bevallási időszakokra vonatkozó tagdíj, tagdíj-kiegészítésekre vonatkozó - foglalkoztatói helyesbítéseket (önellenőrzés, adózói javítás) 2011. május 31-ig átadja az érintett magánnyugdíjpénztár részére, annak érdekében, hogy a tagok könyveletlen befizetései előírásra kerüljenek.
 
(2) A magánnyugdíjpénztár az (1) bekezdésben foglalt adatátadás, valamint a rendelkezésére álló adatok (pl. az állami adóhatóság korábbi adatközlése) alapján a függő tételek azonosítását elvégzi, és a tagi követelés összegét a tag egyéni számláján az Mpt. 24. § (11) bekezdés szerinti átadás időpontjáig nyilvántartásba veszi (jóváírja).
 
(3) Az állami adóhatóság a Tbj. 51. § (2) bekezdésében, továbbá a 20. § (2) bekezdésben foglalt adategyeztetést a 2011. április 30-a után beérkezett foglalkoztatói helyesbítések (önellenőrzés, adózói javítás) esetén kizárólag a magánnyugdíjpénztári tagok vonatkozásában végzi el.
 
A jogszabály részletesen szabályozza azt is, hogy milyen könyvelési, beszámolókészítési teendőik vannak a magánnyugdíjpénztáraknak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagjaikkal kapcsolatosan, ezért módosítja a magánnyugdíjpénztárak beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 222/2000. (XII. 19.) Korm. rendeletet is.
 
Emellett külön szabályozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap beszámolókészítési és könyvvezetési sajátosságait, amelyeket beépít a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendeletbe.
 
forrás 87/2011. (V. 31.) Korm. rendelet
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma