[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Drágább lesz helyben a krémes

Feltöltve: 2011. 06. 16

Ha egy süteményben sok a dió, akkor garantáltan 25 százalékos áfakulcsba tartozik, ha viszont a túró van túlsúlyban, akkor a 18-asba.


Az egyes élelmiszerek eltérő áfakulcsa már a bevezetéskor alapvető problémákat vetett fel, ezek azonban újra és újra újabb és újabb kérdéseket hoznak magukkal. A gondot az jelenti, hogy, hogy bizonyos élelmiszerek áfája 18, másoké pedig 25 százalékos − előbbibe tartoznak az alapvető élelmiszerek, utóbbiba pedig az extrák, például a libamáj. Sütemény mindkét fajta típusból készülhet, így annak eldöntése, hogy adott torta, sütemény végül 18 vagy 25 százalékkal adózik-e, az alapanyagok összetételétől függ. Ha sok benne a dió, akkor garantáltan 25 százalékos lesz, ha viszont a túró van túlsúlyban, akkor 18.
 
Az adóhatóság meglehetősen viccesnek ható állásfoglalást is kiadott ezzel kapcsolatban. Ezek szerint "amennyiben például kizárólag csokoládés tejszín felhasználásával készült, csokoládés bevonót tartalmazó süteményt értékesítenek, az az összetétele alapján a kakaós készítmények árucsoportjába tartozik, így a 25 százalékos adómérték vonatkozik rá. Amennyiben a Rigó Jancsi elnevezésű sütemény elsődlegesen piskótatésztából, vagyis liszt felhasználásával készült, úgy a 18 százalékos adómérték vonatkozik rá".
 
A cukrászok a vámtarifaszámok és az adómértékek áttekintésével így nagyjából eldönthették, milyen áfatartalommal árulják az egyes süteményeket. Egy dologban lehettek biztosak: az alkalmazandó adó mértékére nincs befolyással az, hogy a cukrászsüteményt elviszik vagy helyben fogyasztják. A hónap végétől azonban ez megváltozik, június 30-tól ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint másképp kell adózni, ha otthon eszünk krémest és ha helyben.
 
Az áfatörvény szerint ugyanis ha elvisszük a krémest, akkor lényegében értékesíti a cukrász a 18 százalékos kulcsba tartozó termékeket, míg ha helyben fogyasztjuk el, akkor szolgáltatást nyújt. Márpedig utóbbi nem adózhat 18 százalékkal. Kérdéses, hogy a vásárlók ezt szervizdíjként vagy lenyúlásként élik-e meg.
 

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma