[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az áfakötelezettség alakulása beolvadás során

Feltöltve: 2011. 06. 16

Kinek, mikor, miről kell áfabevallást benyújtania, mi történik az adófolyószámlákkal - Gergely Andrea, a KPMG asszisztens menedzserének jegyzete.


Társaságok átalakulása során elsősorban pénzügyi, jogi és strukturális kérdések merülnek fel, ugyanakkor számos adózási és kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségre is oda kell figyelniük az érintett társaságoknak. Jelen jegyzet témáját a beolvadáskor felmerülő áfakötelezettség gyakorlati kérdései adják, melyekre nemcsak érdemes, de némely esetben meg is éri előre felkészülni: kinek, mikor, miről kell áfabevallást benyújtania, mi történik az adófolyószámlákkal.
 
Átalakulással soron kívüli bevallási kötelezettség keletkezik a havi vagy negyedéves elszámolású adónemek esetében, így áfában is. Az áfabevallást az átalakulást követő 30 napon belül kell megtennie annak, akire a számviteli törvény sajátos beszámolási kötelezettséget ír elő. Ilyen kötelezettség például beolvadás esetén a beolvadó és az átvevő társaságra is vonatkozik. A beolvadó társaságokat záró áfabevallási kötelezettség terheli a bevallással le nem fedett, néha csak pár napos időszakot illetően. A visszaigénylő pozícióban lévő társaság záró áfabevallásában kérheti a visszaigényelhető áfa kiutalását vagy a következő időszakra átvihető adót is vallhat. Ha a beolvadó nem kért kiutalást, a visszaigénylési jogosultság a jogutódnál továbbra is fennáll, mivel a beolvadó jogutódlással szűnik meg.
 
Ugyanakkor az adózás rendjéről szóló törvény és a számviteli törvény együttes olvasata alapján beolvadás esetén az átvevő társaságnak is sajátos beszámolókészítési és bevallási kötelezettsége van. 
 
Mindez az átalakuló társaságok eltérő (fizető vagy visszaigénylő) áfapozíciója miatt a cash flow szempontjából is meggondolandó, hiszen a záró áfabevallásban bevallott, következő időszakra átvihető áfa feletti rendelkezési jog a jogutód átvevő társaságot illeti meg. Az így "örökölt" negatív áfakülönbözet összegét tehát az átvevő társaság visszaigényelheti vagy a fizetendő áfát csökkentő tételként veheti figyelembe.
 
Érdemes kitérni röviden arra, hogy a fent leírtak hogyan jelennek meg az átalakulók adófolyószámláin. Az átalakulók adófolyószámláján fennálló követeléseket és kötelezettségeket az adóhatóság automatikusan a jogutód társaság adófolyószámláján vezeti össze. 
 
Amennyiben egy beolvadó társaság záró áfabevallása szerint negatív (azaz nem fizetendő) áfaegyenleggel olvad be és áfa-visszaigénylést választott, de a visszaigényelt összeg kiutalását nem kérte, akkor az adófolyószámlák összevezetésével az átvevő társaság adófolyószámláján a beolvadó társaság visszaigényelt áfája is rendelkezésére áll. Ha azonban a beolvadó nem jelölt kiutalás nélküli visszaigénylést, hanem következő időszakra átvitt áfát vallott be, akkor az átvevő társaság ezt az összeget előző időszakról áthozott áfakövetelésként szerepeltetheti bevallásában. 
 
Ha a beolvadó társaság záró áfabevallása alapján fizető pozícióval olvad be, két esettel lehet számolni: vagy megfizeti az általános szabályok szerint az áfát és így nullás áfaegyenleggel olvad be, vagy nem egyenlíti ki áfaegyenlegét időben, és ekkor − szintén a fentiekben leírt jogutódlás révén − a fizetési kötelezettség (és késedelmi szankció) megjelenik az átvevő társaság összevezetett adófolyószámláján.
 
A beolvadás egyébként az áfabevallási gyakoriságban változást nem okoz, míg például egyesülésnél a jogutód társaság a gyakoribb bevallásra kötelezett összeolvadó társaság bevallási gyakoriságának megfelelően fog áfabevallási kötelezettségének eleget tenni. Továbbá, az átalakulás bármely formája esetén a jogutód társaságot az általános szabályok szerint érintheti később a gyakoribb áfabevallásra vonatkozó áttérési kötelezettség. 
 
Az átalakulással járó sajátos bevallási kötelezettségek feltérképezésének, megtervezésének, időben végrehajtott teljesítésének áfafinanszírozási szempontból és a szankciók elkerülése érdekében is érdemes kellő figyelmet szentelni.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma