[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Csorbuló munkavállalói jogok a szórakozóhelyeken

Feltöltve: 2011. 06. 17

Tíz ellenőrzött szórakozóhely, vendéglátóhely közül négyen csorbultak a munkavállalói jogok - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatának országos vizsgálata alapján.
 


Felhívták a figyelmet arra, hogy a nyári szünidőben sok fiatalnak a szórakozóhelyek nem csupán kikapcsolódást, hanem pénzkeresési lehetőséget is jelentenek. Elsősorban a fiatalabb korosztályt veszélyeztetik az esetleges visszaélések, így a rendőrséggel együttműködve a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkaügyi felügyelői is országszerte ellenőrizték a szórakozóhelyek foglalkoztatási gyakorlatát.
 
Az ellenőrzések alkalmával mintegy tízmillió forint összegben róttak ki munkaügyi bírságot a hatóságok.
 
Mint írták, a januári West Balkán tragédiát követően a több hatóság bevonásával indított ellenőrzéssorozathoz kapcsolódva a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei is sok szórakozóhelyet vizsgáltak az év első felében. A vizsgált 397 munkáltató közül 154-nél tártak fel valamilyen munkaügyi szabálytalanságot. Az ellenőrzések mintegy 1300 munkavállalót érintettek, 41 százalékuk szenvedett el jogsértést - tették hozzá.
 
A legtöbb esetben a munkabér kifizetésére vonatkozó szabályokat szegték meg a munkáltatók, csaknem kétszáz dolgozó kapta meg késve a fizetését, mintegy hetven munkavállaló pedig nem kapta meg a neki járó, a kötelező legkisebb munkabérnél magasabb összegű, garantált bérminimumot.
 
A munkaidő szabályainak megsértését 35 szórakozóhely üzemeltetőjénél tapasztalták a felügyelők - írta az OMFF, hozzátéve, ez a visszaélés jóval elterjedtebb lehet, hiszen sok munkáltató nem vezette megfelelően a munkaidő nyilvántartását vagy azt meghamisította. 
 
A legnagyobb, bérkifizetéssel, szabályozatlan munkaidővel kapcsolatos kockázatot azonban annak a 44 konyhai dolgozónak, pultosnak, felszolgálónak vagy ruhatárosnak kellett vállalnia, akiket munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztattak - számolt be az ellenőrzés tapaszalatairól a munkaügyi főfelügyelőség.

(Forrás:www.ado.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma