[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Így is lehet csökkenteni az adózás előtti eredményt

Feltöltve: 2011. 07. 04

Az idei év eleje óta nemcsak a bejelentett részesedés értékesítésének adóévi árfolyamnyereségével, hanem a részesedés nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként (apportként) történő kivezetése következtében az elszámolt bevételnek a ráfordítást meghaladó részével is csökkenthető az adózás előtti eredmény - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató szerint az adóalap-csökkentés feltétele, hogy a bejelentett részesedés egészét az adózó (vagy a jogelődje) az eladást, az apportként történő kivezetést megelőzően legalább egy éven át folyamatosan az eszközei között tartsa nyilván.
Ha például egy adózó 2010-ben szabályszerűen bejelentette az adóhatóságnak, hogy 50 százalékos részesedést szerzett egy belföldi gazdasági társaságban, majd egy éven belül a bejelentett tulajdoni   hányadból 1 százalékot értékesít (vagy apportál), a fennmaradó 49 százalék akkor sem minősül bejelentett részesedésnek, ha azt az adózó legalább egy éven át megszakítás nélkül nyilvántartja eszközei között. Az adózó ugyanis nem 49, hanem 50 százalékos részesedés-szerzést jelentett be az adóhatósághoz, így a csökkentő tétel alkalmazására nincs lehetősége.

Amennyiben azonban az adózó az 50 százalékos bejelentett részesedésből 1 százalékot egy év elteltével ad el (vagy apportál), úgy a fennmaradó 49 százalékos részesedés továbbra is bejelentettnek minősül. Így annak kivezetésekor az adózónak adóalap-csökkentésre nyílik lehetősége az értékesítés adóévi árfolyamnyereségével, illetve az apportálás következtében elszámolt bevételnek az elszámolt ráfordítást meghaladó részével - ismerteti a NAV.

(Forrás:www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma