[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Brüsszel a pénzügyi tranzakciók adóztatását tervezi

Feltöltve: 2011. 07. 06

Az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciók megadóztatását tervezi, a bevételből az uniós költségvetés és a tagországok költségvetése is részesülne, mondta Algirdas Semeta adó- és vámügyi biztos.


Semeta a Süddeutsche Zeitung című német lapnak nyilatkozva elmondta: a bizottság a részvényügyletekre a tranzakciós érték 0,01 százalékának megfelelő adót vetne ki.

A pénzügyi tranzakciók adója az uniós költségvetés közvetlen és önálló bevételi forrása lenne, a tagországok viszont magasabb adókulcsot is megállapíthatnának, és a többletet az államháztartás finanszírozására fordíthatnák, mondta az adó- és vámügyi biztos.

Az adófajta Tobin-adó néven is ismert.
Az elképzelés James Tobin amerikai közgazdásztól származik. A Nobel-díjas gazdasági szakértő a múlt század hetvenes éveinek elején dolgozta ki az ötletet, a nemzetközi devizaügyletekkel összefüggésben. Azóta számos alkalommal előkerült a politikai diskurzusban, különösen a világméretű gazdasági válság elmélyülése után.

A gondolat az európai politikában is gyakran felmerül. Az elképzelés pártolói szerint a Tobin-adó révén a közpénzből megmentett pénzügyi szektorra lehet hárítani a válság terheinek egy részét, és hatékonyan fel lehet lépni a spekuláció ellen, a bírálók viszont úgy vélik, hogy az új adónemnek csak akkor van értelme, ha a világ valamennyi gazdasági erőközpontjában bevezetik, egyoldalú uniós alkalmazása pedig azzal járhat, hogy a tőke elkerüli Európát.

(Forrás: mti)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma