[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Illetékmentesen is megúszható a gépkocsihasználat

Feltöltve: 2011. 07. 14

Alapesetben a vagyonszerzési illeték 75 százaléka a tulajdonost, 25 százaléka az üzembentartót terheli - feltéve, hogy két jog egyazon napon kerül megszerzésre.


Az illetékekről szóló törvény szerint amennyiben gépjármű tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg a kocsival kapcsolatban haszonélvezeti, használati vagy üzembentartói jog is alapításra kerül, a tulajdonost terhelő illeték kiszámítása során az illetéket csökkenteni kell a vagyoni értékű jog után fizetendő teher összegével.

Ha a szülő vásárol például egy személygépkocsit, majd még ugyanazon a napon – akár ugyanabban az okiratban – a gyermeke számára ingyenesen üzembentartói jogot biztosít, akkor a szülő az egyébként fizetendő illeték háromnegyedét köteles megfizetni.

Az illeték maradék része, vagyis 25 százaléka alapesetben az üzembentartót terhelné, amennyiben ugyanakkor igazolásra kerül, hogy az ajándékozott az ajándékozó egyenes ági rokona (és a példabeli gyermek annak számít), akkor a vagyonszerzés illetékmentesen történhet meg. A jogszabály szerint ugyanis mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona által megszerzett ajándék.

A tulajdonjog-szerzés és a vagyoni értékű jog egyidejűleg történő alapítása abban az esetben vélelmezhető, ha a nevezett jogosultságokat megalapozó okiratok egy napon keletkeztek - hívja fel rá a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

(Forrás: www.ado.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma