[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Nem minden civil szervezet kaphatja meg az 1 százalékot az szja-ból

Feltöltve: 2011. 07. 20

A személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékából részesülni kívánó szervezeteknek időben rendezniük kell köztartozásukat, mert egyébként nem lesznek jogosultak a részükre felajánlott összegre - hívja fel a figyelmet az adóhatóság az MTI szerint.



A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a további törvényi feltételeknek egyébként megfelelő - alapítványokat, társadalmi szervezeteket és közalapítványokat az idén sem illeti meg az szja-ból nekik felajánlott 1 százalékos összeg, ha 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1137A számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozásuk állt fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

Köztartozásnak minősül a NAV adóztatási és vámszervénél, valamint az önkormányzati adóhatóságnál (a fővárosi székhelyű adózók esetében mind a kerületi, mind a fővárosi önkormányzati adóhatóságnál) nyilvántartott, törvényből eredő fizetési kötelezettség. A NAV az általa nyilvántartott adótartozás - beleértve a behajthatatlannak minősített és a letéti számlán szereplő adótartozásokat is - vizsgálata során az adott adónemen nyilvántartott adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

Az szja 1 százalékából részesülni kívánó szervezetnek a 2011. augusztus 1-je előtt esedékessé vált, és meg nem fizetett köztartozást legkésőbb 2011. július 31-ig, a 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja közötti időszakban esedékessé váló köztartozást pedig legkésőbb annak esedékessége napján rendeznie kell, mivel a lejárt esedékességű köztartozás 2011. augusztus 1-jétől késve történő rendezése esetén nem jogosult a részére felajánlott összegre.
Kivételes méltányosságot érdemlő esetben a NAV eltekinthet a köztartozásra vonatkozó feltételtől. Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az 1 százalék átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. A kivételes méltányosság gyakorlása esetén az 1 százalékos összeg átutalását a NAV akkor teljesítheti, ha a kedvezményezett fennálló köztartozását rendezi.

Amennyiben a kedvezményezettnek tudomása van arról, hogy a köztartozás tilalmára vonatkozó feltételt nem teljesíti, akkor a 1137A számú adatlapon nyilatkozhat arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti alapvető céljainak elérését és - a kivételes méltányosságot megalapozó körülmények ismertetésével egyidejűleg - kérheti a kivételes méltányosság gyakorlását.

Amennyiben a kedvezményezett szervezet az adatlap kitöltésekor még nem tudja, hogy a törvény által meghatározott időszakban köztartozása állt fenn, a kivételes méltányosság gyakorlását a kedvezményezettség törvényi feltételeinek igazolására irányuló eljárás keretében kérheti, és kérelméről a NAV az alapeljárás keretében dönt.

Az adóhatóság a törvényi előírásoknak megfelelően 2011. szeptember 1-jéig megküldi a lehetséges kedvezményezetteknek azt a felhívó-tájékoztató levelet, amelyben közli az idei felajánlások összegének várható nagyságát. A 1137A számú adatlapot szeptember 1-jétől a NAV honlapjáról lehet majd letölteni, és postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton eljuttani az adóhatósághoz.

(Forrás: www.napi.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma