[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Számlatartozás behajtása az EU-ban

Feltöltve: 2011. 07. 25

Új, a számlazárolást is magában foglaló szabályozásra tett javaslatot az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az uniós kisvállalkozások és magánszemélyek könnyebben behajthassák más tagállamokban keletkezett anyagi követeléseiket.Számlatartozás behajtása az EU-ban
 


Viviane Reding, jogérvényesülésért felelős biztos hétfői brüsszeli közleményében emlékeztetett arra, hogy a szerződéses szállítások idő előtti leállítása, a nemzetközi csalók tevékenysége mellett az uniós polgárok és cégek számára problémát jelent például, ha a külföldön vásárolt termék soha nem érkezik meg, vagy ha a más országban tartózkodó szülő nem fizeti a tartásdíjat.
 
Jelenleg a nemzeti jogszabályok írják elő, hogy a bank mikor utalja át az összeget az ügyfélszámláról a hitelezőnek, a 27 tagállam pedig jogi szempontból bonyolult, időigényes és drága eljárásokat követ - hangoztatta a biztos.
 
Úgy vélte, hogy közel egymillió kisvállalkozás szembesül nehézségekkel a más tagállambeli követelések behajtásánál, és a szükségtelenül leírt tartozások összege évente akár a 600 millió eurót is elérheti. Ezeket a vállalkozások nem próbálják behajtani, mert "elrémülnek a külföldi pereskedés költségeitől és bonyodalmaitól".
 
Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés létrehozására most tett javaslat "a polgárok és a vállalkozások számára egyaránt egyszerűsítené a más tagállambeli követelések behajtását" - emelte ki Reding.



(Forrás: mti)
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma