[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az építőipar még nem lábalt ki a válságból

Feltöltve: 2011. 08. 16

Összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás 2011 júliusában, ami az egy évvel korábbinál ugyan hattal kevesebb, a cégalapítási kedv azonban nem csökken, miután a csődbe vitt cégek rendre újraélednek, ezért az ágazatban továbbra sem lehet semmi jóra számítani - ismerteti az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményében.


A társaság emlékeztet rá: a júliusi felszámolási szám a csökkenés ellenére a negyedik legmagasabb a júniusi, tavaly szeptemberi és tavaly júliusi után.

    Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint az ágazat még nem jutott túl a válság nehezén, a megrendelésállományról szóló adatok és az elmúlt néhány nap devizapiaci eseményei pedig tovább rontanak a kilátásokon.

    A rendkívül magas júniusi felszámolási értéknek (490) még lehettek sajátos - a cégbíróságok működési rendjéből fakadó - okai. "Két egymást követő siralmas hónap után azonban úgy látszik, kizárólag az exportcélú beruházások, például a Daimler kecskeméti gyára, vagy az állami megrendelések tartják a lelket az ágazatban. Ám ez kevés ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kis- és középvállalkozások tömegét" - véli az Opten igazgatója.

    Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at, a tavaly havonta jellemző 200 körüli után, most júliusban pedig 290 cég végelszámolása kezdődött meg. "A hatóságok által indított kényszer-végelszámolási hullám reményeink szerint nem ér véget, hiszen sokkal több olyan cég van, amelyik nem adta le mérlegét, mint amennyivel szemben ténylegesen megindult az eljárás" - idézi Csorbai Hajnalkát a közlemény.

    Júliusban 490 új céget alapítottak az ágazatban, vagyis fennmaradt a nagy és nehezen megmagyarázható cégalapítási kedv. "Az építőipar jelenlegi állapotában hosszú távon sem kecsegtet megtérüléssel, így csak a csalárd szándék szolgál magyarázatul arra, hogy miért ilyen magas a cégalapítási kedv" - mondja az Opten igazgatója. Csorbai Hajnalka szerint a hatóságoknak sokkal következetesebben kellene alkalmazniuk a cégvezetéstől való eltiltás szabályait, mert olyanok alapítanak sorban új cégeket, akik korábban adósságokat hátrahagyva döntötték be vállalkozásaikat.

(Forrás: MTI)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma