[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Elektronikus bevallók

Feltöltve: 2011. 08. 24

Amennyiben Ön vagy cége – törvényi alapon vagy önkéntesen – a 2011. évben elektronikus úton nyújtotta be bármilyen bevallását, vagy adatszolgáltatását, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem küld papíralapú folyószámla-kivonatot és pótlékértesítőt. 


Ebben az esetben Ön az Ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) keresztül, az eBEV‑szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező felület segítségével az állami adóhatóságnál vezetett folyószámlájának állapotát folyamatosan megtekintheti, illetve a 2010. évre vonatkozó késedelmipótlék-fizetési kötelezettségről 2011. augusztus 1-től tájékozódhat.

Az Ügyfélkapu használatával a 2010. évi pótlékfizetési kötelezettséget két módon lehet megtekinteni. 

1.      A folyószámla lekérdezése során, 2011. november 15-i végdátum megadásával.

Aki érintett 2010. évre pótlékkötelezettséggel, a megállapított összeg előírását a folyószámla késedelmi pótlék adónemén (magánnyugdíjpénztárak késedelmi pótlék adónemein) 2011. november 15-i dátummal láthatja.

2.      A „Pótléklevezetés/Lekérdezés” menüpont megnyitásával. (A menüpont felhasználói leírása az eBEV felületen olvasható.)

  • Aki nem érintett 2010. évre késedelmi pótlékkal, erről szöveges üzenetben kap tájékoztatást.

  • Aki érintett, annak a pótléklevezetése jelenik meg a képernyőn. A pótléklevezetés végén a „Megfizetendő pótlék” mezőben szereplő összeg előírása pedig a folyószámlának a megfelelő késedelmi pótlék adónemén 2011. november 15-i dátummal látható.

Ha a pótlékkal, annak levezetésével kapcsolatban észrevételt kíván tenni, azt a következő módokon teheti meg:

  • Személyesen, a folyószámlát vezető illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán.

  • Telefonos egyedi ügyintézéssel, az APEH Ügyintéző Contact Center (ÜCC) 40/20-21-22-es telefonszám hívásával. Ennek használatához azonban ügyfél‑azonosító számmal kell rendelkezni, melyet a11UK30 számú nyomtatvány benyújtásával lehet kérni. Ügyfél-azonosító számmal nem rendelkező személyek részére az adóhatóság telefonon nem adhat tájékoztatást a folyószámla adatairól.

Írásos észrevétel benyújtásához a „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány használatát javasoljuk, amely itt érhető el.


( Forrás : Apeh )




Weboldalfejlesztés: SimiSoma