[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Reálhozam: a pénztári forintok a helyüket keresik

Feltöltve: 2011. 08. 26

Fogyasztás vagy megtakarítás, ez itt a kérdés! - legalább is a reálhozamok kifizetése után. Míg Réz András marketing guru pár hónapja azt mondta, a kelet-európai emberek az elhúzódó válság miatt ki vannak éhezve a fogyasztásra, az is igaz, hogy egyre többen kapják fel a fejüket a "nyugdíjkatasztrófa" kifejezés hallatán.
 


A magánnyugdíjpénztárak elkezdték kiutalni a reálhozamokat, bár a kasszákon belül és a pénztárak között is nagy a különbség, átlagosan 76 ezer forintot kapnak készhez a szerencsés vagy leginkább hűséges egykori pénztártagok. Összesen 233,5 milliárd forint folyik át a pénztárcákba, így az elkövetkezendő időszak nagy kérdése az lesz, hogy meglátszódik-e majd mindez a huzamosabb ideje szerény belső fogyasztáson, vagy e vagyon eredeti céljának megfelelően a reálhozamok végül mégiscsak valamilyen megtakarítási formába kerülnek-e.
 
Borulhat a nyugdíjkassza 
 
A kötelező magánnyugdíjpénztár-tagsághoz hasonlóan van mód nyugdíjcélú megtakarításba fektetni a pénzünket, bár a pénztártörvény elfogadásával kapott egy pofont az öngondoskodás. Legalább is jelzésértékű - ahogy egy pénztári vezető fogalmazott korábban a Privátbankár.hu munkatársának - hogy a bankbetétek államosításáról szóló valótlan körlevelet sokan azonnal valós fenyegetettségként élték meg 
 
Már pedig más lehetőségünk, mint félretenni, nem nagyon van, ha nem akarunk elszegényedni nyugdíjas éveinkre. A Ratkó-korszak gyermekei 5-6 éven belül belépnek a nyugellátás rendszerébe, vagyis 105 ezer helyett 140-150 ezer fővel fog gyarapodni a nyugdíjasok tábora. Ez még nagyobb megterhelést jelent majd az államnak, különösen ijesztő ez a szám annak fényében, hogy a nyugdíjkasszát már ma is ki kell egészítenie a költségvetésnek, hiszen a jelenleg befolyó járulékok nem fedezik a mostani kifizetéseket. Ebből persze az is látszik, hogy az állami nyugdíjrendszernek is megvannak a maga kockázatai. Nem véletlen, hogy az utóbbi években felértékelődött az öngondoskodás - hihetetlen paradigmaváltás ez a 12 havi feletti állami nyugdíjígéretek után.
 
A OTP frissen publikált öngondoskodási indexéhez készített felmérés tanúsága szerint a legtöbb magyar szerint az állam feladata, hogy az időskori ellátást biztosítsa a munkára képtelen rétegek számára. Ugyanakkor épp az OTP-nél tapasztalták a reálhozamok kifizetésével párhuzamosan, hogy az önkéntes kasszájuk egyre népszerűbb a lakosság körében. De lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha a reálhozamunkat hosszú távon szeretnénk befektetni. 

Tovább a teljes cikkre Privatbankar.hu
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma