[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

MNB: a 6 százalékos kamat fenntartása elvezet a 3 százalékos inflációhoz

Feltöltve: 2011. 09. 07

A jelenlegi 6 százalékos kamatszint huzamosabb ideig történő fenntartása biztosíthatja, hogy 3 százalékra süllyedjen az infláció - derül ki a monetáris tanács augusztus 23-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvéből.


A jegybank honlapján szerdán közzétett dokumentum szerint a tagok egyhangúlag támogatták a 6 százalékos alapkamat tartását. 
Augusztus a hetedik hónap volt, amikor nem változott a 6 százalékos alapkamat.
 
    Több tanácstag vélte úgy, hogy a jegybanki alapkamat a reálgazdasági kilátásokhoz képest abszolút értéken  és regionális összehasonlításban is magas. Ugyanakkor megfogalmazódott olyan vélemény is, hogy Magyarország - eltérően a többi európai országtól - még nem érte el 3 százalékos inflációs célját, és kedvezőtlen kockázati megítélése miatt is magasabb kamatszint fenntartására kényszerül.

    A tanács megítélése szerint az inflációs tényadatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. A tagok többsége úgy látja, hogy a vártnál alacsonyabb hazai és globális reálgazdasági teljesítmény miatt erőteljesebbé válnak a lefelé mutató inflációs kockázatok. Több tanácstag  vélekedik úgy, hogy az inflációs cél a korábbi előrejelzésnél korábban, már 2012 vége előtt elérhető.

    A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy Magyarország továbbra is a sérülékeny országok közé tarozik, így a nemzetközi hangulat romlása, ahogy a múltban is, most is erőteljesen hat a forinteszközök kockázati feláraira.

    A testület megítélése szerint továbbra is kulcsfontosságú a kitűzött fiskális célok teljesítése és az adósságcsökkentés folytatása. Ez a kihívás a jelenlegi gazdasági helyzetben igen nehéz döntésekkel és növekvő társadalmi feszültséggel szembesíti Magyarországot.

    A tanácstagok megítélése szerint a jelenlegi piaci megítélés megőrzéséhez, illetve javításához a kormányprogram folytatására és további intézkedésekre van szükség. 

    A globális adósságprobléma, illetve annak hangulati lecsapódása Magyarországon is érezhető volt, és a forinteszközök kedvezőtlen kockázati megítélése a továbbiakban is szűkítheti a monetáris politika mozgásterét. Emellett a kitűzött költségvetési célok teljesítése során felbukkanó nehézségek is indokolhatják, hogy a lassabb gazdasági kilábaláshoz és az inflációs nyomás csökkenéséhez a monetáris kondíciók csak fokozatosan alkalmazkodjanak - áll a közleményben.

    A tagok egyetértettek abban, hogy a következő hetekben különösen fontos események, a világ vezetőinek tárgyalásai, a magyar kormány döntései, valamint a szeptemberi inflációs előrejelzés alapján készülő makrogazdasági helyzetkép határozhatja meg a monetáris politika döntési lehetőségeit.

Forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma