[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők gyorsuló magyar inflációt várnak szeptemberről

Feltöltve: 2011. 10. 11

Az éves összevetésű szeptemberi magyarországi fogyasztói infláció további gyorsulását jósolta a keddi adatismertetés előtt a londoni felzárkózó piaci elemzők zöme. 


Elsősorban kedvezőtlen bázishatásokra és a forintgyengülés várhatóan már érezhető árnövelő hatásaira hivatkozva, de van stagnálást, illetve kismértékű lassulást valószínűsítő citybeli előrejelzés is.
 

Az MTI előzetes felmérésbe bevont kilenc nagy citybeli befektetési és elemzőház - Morgan Stanley, JP Morgan, BNP Paribas, Barclays Capital, Goldman Sachs, Bank of America-Merrill Lynch, Capital Economics, 4cast, UBS - szakértői széles sávban mozgó, 3,5-4,0 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt, éves összevetésű szeptemberi magyarországi inflációra. 
    
Az előrejelzések átlaga 3,76 százalék.

Augusztusban, 3,6 százalékos, júliusban 3,1 százalékos, júniusban 3,5 százalékos éves fogyasztói árinflációt mértek Magyarországon.
    
A legmagasabb, 4,0 százalékos szeptemberi inflációs előrejelzést adó cég, a Goldman Sachs londoni felzárkózó térségi elemzői azzal indokolták prognózisukat, hogy a gyengébb forint miatt emelkedtek a múlt hónapban az energiaárak, emellett a ház várakozása szerint a kosár élelmiszer-összetevőjének árinflációja is pozitívba fordult szeptemberben, és a hatósági árak is emelkedtek valamelyest.
    
A Goldman Sachs londoni elemzői azzal számolnak, hogy a múlt hónapban az éves szintű maginfláció is gyorsult a "korábbi sokkok" átszűrődése miatt.
    
Az egy hónappal korábbihoz képest ugyancsak magas, 3,9 százalékos szeptemberi éves inflációt jósoltak a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci közgazdászai, akik szerint az általuk várt gyorsulás fő tényezője az élelmiszerkomponensben jelentkező kedvezőtlen bázishatás lehetett. 
    
A ház elemzői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy tavaly szeptemberben a magyarországi élelmiszerárak hozzávetőleg 1 százalékkal jártak az arra a hónapra jellemző szezonális szint alatt.
    
A JP Morgan londoni szakértői szerint az általuk jósolt múlt havi gyorsulásban emellett szerepet játszhatott a forintgyengülés is, amely valószínűleg már elkezdte éreztetni átszűrődő hatását az importárakban.
    
Kisebb mértékű gyorsulást várnak a múlt hónapról a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai, akik 3,7 százalékos éves inflációt jósoltak szeptemberre. A 4cast elemzői arra számítanak, hogy folytatódhatott az élelmiszerárak lefelé irányuló korrekciója, ugyanakkor a tartós ipari termékekben és a fogyasztási javakban már meglátszódhat a jelentős forintgyengülés átszűrődéséből eredő nyomás. 
    
A 4cast szerint azonban az inflációs várakozásokban kulcsszerepet játszó szolgáltatási versenyszféra inflációja valószínűleg továbbra is nyomott.
    
Ugyancsak 3,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak szeptemberről a BNP Paribas bankcsoport felzárkózó térségi elemzői, akik szerint jóllehet a bázishatások felhajtóerőt gyakorolhattak a fogyasztói árakra, a forintgyengülés hatását azonban valószínűleg ellentételezte az "összeomló" hazai kereslet.
    
A ház szerint mindemellett a magyar gazdaságban érvényesülő, egyre szélesebb negatív kibocsátási rés is arra vall, hogy középtávon nincsenek inflációs kockázatok.
    
Ennek alapján a BNP Paribas közgazdászai 2012 végétől jelentős magyarországi dezinflációra számítanak.
    
Hasonló érvekkel jósolták a szeptemberi éves infláció valamelyes lassulását a Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző csoport - szakértői, akik 3,5 százalékos ütemet valószínűsítettek a múlt hónapra.
    
A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózó piaci közgazdászai 3,6 százalékos, vagyis stagnáló éves magyar inflációt várnak szeptemberről, arra a véleményükre hivatkozva, hogy a globális élelmiszer- és nyersanyagárak csökkenését valamelyest ellentételezhették a kedvezőtlen bázishatások.

Forrás: Mti




Weboldalfejlesztés: SimiSoma