[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Októberben 1,89 milliárd euróval csökkent a devizatartalék

Feltöltve: 2011. 11. 07

Októberben 1,89 milliárd euróval csökkentek az ország devizatartalékai a szeptember 1,21 milliárd euró növekedés után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett előzetes adataiból.


Októberben lejárt egy milliárd euró kötvény, novemberben pedig 2 milliárd euró visszafizetésére kerül majd sor az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

    A szeptemberben megdöntött történelmi rekord összegről 36,874 milliárd euróra esett vissza a tartalékállomány, amely nemcsak az előző két hónap szintjétől marad el, de a májusinál és a júniusinál is alacsonyabb. A nemzetközi tartalékok október végi értéke azonban 3,2 milliárd euróval nagyobb a tavaly év végi, és 3,515 milliárddal az egy évvel korábbinál.

    Júniusban, amikor szintén 1 milliárd euró kötvény törlesztése volt esedékes, csak 634 millió euróval csökkentek a devizatartalékok.

    Júliusban 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 1,88 milliárd eurós vételárát a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjáért az orosz Surgutneftegasnak (Szurgutnyeftyegaz).

    A magánnyugdíj-pénztáraktól a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonába átvett devizaeszközökből augusztus végéig 180 milliárd forintot, mintegy 600 millió eurónyit értékesített a magyar állam az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elérhető legfrissebb adatai szerint.

    Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 52,280 milliárdon álltak október végén az egy hónappal korábbi 52,509 milliárd, illetve a tavaly év végi 44,988 milliárd dollárhoz képest.

Forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma