[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Tizennyolc év után először csökkent a bankszektorban a megtakarítási állomány

Feltöltve: 2011. 11. 25

Tizennyolc év töretlen fejlődése után először tavaly csökkent a bankszektorban a – a magán és a vállalati - megtakarítási állomány, 1,8 százalékkal. Az összes megtakarítás 16.640 milliárd forint – hangzott el az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pénteki háttérbeszélgetésén Miskolcon.


Fekete-Győr András, ügyvezető igazgató előadásában rámutatott: az új kártalanítási értékhatár mellett a hazai betétesek 99,6 százaléka az OBA teljes körű védelmét élvezi.

A biztosított betétállomány (12.204 milliárd forint) 70 százaléka tartozik a betétbiztosítási alap kártalanítási kötelezettségébe - mutatott rá a szakember.

Hozzátette: az egy főre eső átlagos betétösszeg 1,2 millió forint, ugyanakkor a betétesek 0,4 százaléka (39.217 betétes) birtokol 4802 milliárd forintot.

Kitért arra, hogy a megtakarítások 91 százalékát a bank és lakástakarék-pénztárakban, 9 százalékát pedig a szövetkezeti szektorban helyezték el (utóbbi minimális, 2008 óta tartó növekedésével). Tájékoztatása szerint 5.457 "jógazda" részesült OBA-kártalanításban.

Tóth István kommunikációs vezető az MTI-nek elmondta: a mintegy 5.500 "jógazdából" 4.000 borsod-abaúj-zempléni ügyfél volt, a lakcímmel rendelkezőknek 3 és fél milliárd forintot fizettek ki kártalanításként.

Az a tény pedig, hogy a kifizetések után a kártalanítottaknak megközelítőleg a fele ismét takarékszövetkezetekbe kérte a pénzét, azt mutatja, Hogy megmaradt a fundamentális bizalom a takarékszövetkezetek iránt - magyarázta. 

Forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma