[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Németország megduplázza az ESM beindításához szánt támogatást

Feltöltve: 2011. 12. 20

Németország 8,6 milliárd euróval, az eredetileg tervezett összeg kétszeresével járul hozzá az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) beindításához - írta kedden a Die Welt kormányzati forrásra hivatkozva.


Az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer működését Németország összesen 21,5 milliárd euróval finanszírozza. Eredetileg úgy tervezték, hogy ezt öt év alatt fizetik be egyenlő, 4,3 milliárd eurós részletekben. A napokban aztán felmerült, hogy a valutaunió iránti piaci bizalom minél gyorsabb helyreállításáért Berlin akár egy összegben is átutalhatja a Németországra jutó részt. Ez az elképzelés lekerült a napirendről - írta a Die Welt egy kormányzati forrásra hivatkozva, aki szerint egyelőre azzal számolnak, hogy 2012-ben egyszerre két részletet, összesen 8,6 milliárd eurót fizetnek be a válságba került euróövezeti tagországok támogatását szolgáló alapba.

Korábban úgy tervezték, hogy az ESM csak 2013-ban indul, de a legutóbbi uniós csúcson az állam- és kormányfők a megrendült pénzpiaci bizalomra tekintettel úgy döntöttek, hogy egy évvel előbbre hozzák a startot. Németországnak így nemcsak többet, hanem hamarabb is kell fizetnie, ezért pótköltségvetésre lesz szükség, mert a már elfogadott 2012-es büdzsében nem számoltak az ESM-re vonatkozó kiadásokkal. Az új költségvetést várhatóan 2012 nyarán készítik el, az új tétel valószínűleg a 26,1 milliárd euróra tervezett hiányt növeli majd - írta a Die Welt.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma