[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Együttműködési megállapodást kötött a külgazdasági hivatal és a kamara

Feltöltve: 2012. 01. 18

A magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv) külgazdasági tevékenységének támogatására, a külföldi tőkekihelyezések elősegítésére együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdán Budapesten.


A dokumentumot Kerekes György, a HITA elnökhelyettese és Parragh László, az MKIK elnöke írta alá.

A megállapodás kiemelt eleme a Kárpát-medencei Üzletfejlesztési Irodahálózat létrehozása, amely Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában segíti a magyar cégek terjeszkedését üzletfejlesztési szolgáltatásokkal, szakmai rendezvények szervezésével.

Az irodahálózatot a Nemzetgazdasági Minisztérium, a HITA és az MKIK közösen irányítja, meghatározó szerepet kap a Kárpát-medecencei gazdaságfejlesztési terv, a Wekerle Terv végrehajtásában.

Parragh László kiemelte: a kamara többször is jelezte, hogy alacsony hatásfokú a kereskedelemfejlesztési források felhasználása Magyarországon, az intézmények közötti együttműködés felszínes. A most aláírt megállapodás ebben jelenthet áttörést, mert erős politika szándék húzódik meg a valós együttműködés kialakítására, és a sikerben mindkét szervezet érdekelt.

A hazai cégek számára a piacbővülést többnyire a külpiacra jutás jelentheti, az ezt segítő együttműködés felértékelődik, és eredményes lehet a közös fellépés a Kárpát-medencében - emelte ki Parragh László.

Kerekes György, a HITA elnökhelyettese elmondta: a magyar kis- és középvállalkozásoknak a külpiacra jutás első lépéseit olyan területen kell megtenni, ahol a nyelvtudás és üzleti kultúra nem akadály, és ehhez segítséget adhat a Kárpát-medencei üzletfejlesztési irodahálózat, ahol helyi információkat, üzleti infrastruktúrát nyújtanak. Reményeik szerint az idén 9-10 helyen megnyílnak ezek az irodák.

Parragh László beszámolt arról, hogy az irodahálózat közös irányítására háromtagú testület jön létre az érintettek delegálásával. A kamara elnöke hangsúlyozta: a mostani megállapodást az állami feladat köztestületnek történő átadása részeként is értékelik.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma