[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Egyszerűsített szja-bevallás: közeleg a határidő!

Feltöltve: 2011. 02. 14

Legkésőbb február 15-éig, tehát keddig lehet az egyszerűsített bevallás választásáról szóló 1053Ny számú nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) megküldeni.
A február 15-ei határidő jogvesztő!


A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására köteles magánszemély, ha nem kért munkáltatói adómegállapítást, vagy a munkáltatója azt nem vállalja, bevallási kötelezettségének az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással is eleget tehet.

Az egyszerűsített bevallás tehát egy olyan, a NAV által nyújtott szolgáltatás, amelynek igénybevételével a bevallás kitöltésére fordított idő megspórolható, illetve amellyel az adóbevallásban esetlegesen elkövetett hibák elkerülhetőek.


A 1053Ny nyilatkozat az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető a hatóság honlapjáról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon.
A nyilatkozat rendkívül egyszerű, ugyanis abban konkrét számadatokat nem kell feltüntetni, elegendő "x"-el jelölni az adókötelezettség szempontjából lényeges legfontosabb tényeket - például azt, hogy a magánszemély 2010. évben értékesített-e ingatlant. A nyilatkozat választásának feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza.

Amennyiben a magánszemély azt jogszerűen választja, az állami adóhatóság az előre kitöltött egyszerűsített bevallást április 30-ig küldi meg az adózó részére.
Ha a magánszemély elfogadja a bevallást, akkor azt aláírva küldi vissza az állami adóhatósághoz.
Eltérés esetén az adózó a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s így juttatja el a NAV részére.
A visszaküldés határideje: 2011. május 20.
 
 ( Forrás:penzcentrum.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma