[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Makropálya - Simor: Az IMF-megállapodás erősíti a gazdaságpolitika hitelességét

Feltöltve: 2012. 02. 16

A magyar gazdaság iránti bizalom helyreállításához elengedhetetlen IMF/EU-megállapodás védőhálót jelent, erősíti a gazdaságpolitika hitelességét, és ezzel segítséget nyújt az államadósság csökkentéséhez - hangsúlyozta Simor András jegybankelnök csütörtökön a Napi Gazdaság Makropálya elnevezésű konferenciáján Budapesten.


Kifejtette: bár az elmúlt évben jelentős volt az alkalmazkodás a magyar gazdaságban, a bizalomhiány, a gyenge forint és a magas adósság miatt azonban sokkal nagyobb, növekedési áldozatokkal járó mérlegalkalmazkodásra van szükség. A bizalomhiány miatt ugyanis az erőfeszítések ellenére az adósság újratermelődik és a súlyos áldozatokkal járó alkalmazkodás elhúzódhat.

A jegybanknak elsődleges célja veszélyeztetése nélkül kell megkísérelnie a növekedési áldozatok csökkentését, az alkalmazkodási pálya simítását - mondta, de hozzátette, hogy az MNB lehetőségei korlátozottak. Az MNB nem tudja átvenni a piacok helyét, az átmeneti piaci zavarok kezelésében lehet szerepe, amelyet a nem szokványos, a szerdán bejelentett eszközök alkalmazásával ér el.

Simor András hangsúlyozta, hogy a bizalom növeléséhez a kormány részéről kiszámítható és piacbarát gazdaságpolitikára van szükség, amit az EU-val és az IMF-fel történő gyors megállapodás is támogathat. Az ennek nyomán rendelkezésre álló védőháló megerősítheti a gazdaságpolitika hitelességét és mérsékeli a finanszírozási költségeket.

"A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet miatt a bankok biztonságos működéséhez egyre nagyobb forintlikviditási puffer szükséges" - fogalmazott Simor András. A monetáris politikai eszköztár új elemei közül az elfogadható fedezetek bővítése a likviditás további növelését célozza, míg a hosszú lejáratú hiteleszköz a lejárati összhang növelésével erősíti a bankok mérlegét - tette hozzá.

A jegybank új, univerzális jelzáloglevél-vásárlási programjának célja a hosszú forintforrások felépülésének ösztönzése - hangsúlyozta a jegybank elnöke, hozzátéve, hogy azokat a bankokat kívánja ilyen forrásokkal segíteni az MNB, amelyek fenntartják illetve növelik a vállalati hitelezést.


Forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma