[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

4 milliárd euró hitelfelvételre készül Magyarország

Feltöltve: 2012. 02. 16

Amíg a magyar államháztartás nettó finanszírozása igénye alacsony 2012-ben, addig a bruttó finanszírozási igénye magas, és ezen belül 4 milliárd euró külső forrás bevonást tervez a kormány - jelentette be Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára csütörtökön a Napi Gazdaság által szervezett Makrópálya-haladóknak konferencián.


Az államháztartás folyó finanszírozási igénye historikusan is egyik legalacsonyabb 2012-ben, a prognózis szerint 674 milliárd forint, a GDP 2,1 százaléka - közölte a helyettes államtitkár.

Nátrán Roland elmondta azt is, hogy a magyar adósság menedzselése miatt a bruttó finanszírozási igény viszont historikusan is igen magas. A forintban számított bruttó finanszírozási igény 2.538 milliárd forint, míg a deviza finanszírozási igény 4,7 milliárd euró.

Magyarország idén 4 milliárd euró összegű devizakötvényt kíván kibocsátani a nemzetközi pénzpiacon - jelezte az NGM helyettes államtitkára, hozzátéve, hogy ennek legkedvezőbb időpontja az EU-IMF megállapodás eredményes lezárását követően érkezhet el.

Hangsúlyozta, hogy a magyar állam piaci finanszírozása biztosított. "Nem látunk olyan folyamatot, amely a napi, heti finanszírozást veszélyeztetné" - mondta, de hozzátette, hogy a tőkepiaci bizalomhiány olyan faktor, amellyel foglalkozni kell. A bizalomhiány az eurózóna adósságválságából, a perifériás országok helyzetéből és a magyar pénzügypolitikai helyzet sebezhetőségéből adódik - mondta.

Megerősítette: az államháztartás finanszírozásának szükségletét a szektorális adók és a relatív magas bankadó elégíti ki, de jövőre az ágazati adók nélkül és csökkentett bankadóval is alacsonyan tartható a nettó finanszírozási igény. A túlzott deficiteljárásban folyó vita arról, hogy az államháztartás hiánya a GDP 2,2-2,5 százaléka, vagy az EB szerinti 3,25 százalék lesz-e fontos vita ugyan, de Nátrán Roland szerint az alacsony mértékeket tekintve irigyelhető helyzetet jelent.

Az idei devizakötvény kibocsátásból 1,3 milliárd eurót kötvénytörlesztésre, 3,3 milliárd eurót pedig a lejáró IMF hitel törlesztésére fordítanak. Kiemelte: a korábban lehívott IMF-hitel törlesztése idén megkezdődött és a tervek szerint halad.

A tartalékok megfelelőek: a magyar állam MNB-nél tartott devizabetéte meghaladja az 1 milliárd eurót, amely az év végéig várhatóan 1,5 milliárd euróra nő. Likvid finanszírozási biztosítékot jelentenek a Mol-részvények és a magánnyugdíj-pénztári átalakításból származó eszközök. Az államháztartás forint és devizafinanszírozása is biztonságban van, de méginkább így lesz az IMF megállapodás megszületésével - erősítette meg. Hozzátette: ha oldódik az euróválság az is könnyíti a helyzetet.

Beszámolt róla, hogy tavaly jelentősen, 1.200 milliárd forinttal nőtt a külföld szerepe az államháztartás finanszírozásában. A forint állampapír állomány mintegy 40 százaléka, a devizának több mint 90 százaléka van külföldiek kezében. Nátrán Roland elismerte, hogy ez sérülékenységet is jelent, de hangsúlyozta, hogy mutatja a bizalmat is a magyar papírok iránt.

Forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma