[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Magyarországnak 423 millió euró uniós befizetési megtakarítást jelenthetne a tranzakciós adó

Feltöltve: 2012. 03. 23

Az Európai Bizottság becslése szerint Magyarországnak 2020-ra évi 423 millió euró megtakarítást jelenthetne a pénzügyi tranzakciókat sújtó illeték európai uniós szintű bevezetése, azaz ennyivel kevesebbet kellene befizetnie a közös uniós költségvetésbe.


Az EU brüsszeli végrehajtó testülete pénteken Brüsszelben tette közzé részletes számításait arról, milyen mértékben válthatná ki a tagországok befizetéseit az uniós zsargonban Tobin-adó néven is emlegetett tranzakciós illeték bevezetése saját bevételi forrásként.

José Manuel Durao Barroso elnök és Janusz Lewandowski költségvetési biztos már előző nap bejelentette, hogy a bizottság kalkulációi szerint ebből a forrásból az éves uniós költségvetés nagyjából felét fedezhetnék, évi mintegy 55 milliárd euró bevétel folyhatna be belőle a közös büdzsébe.

A brüsszeli végrehajtó testület tavaly tett hivatalosan javaslatot a tranzakciós illeték bevezetésére 2014-től, ám kevés az esély, hogy erre ténylegesen sor is kerül, mert a tagországok megosztottak a kérdésben. A kétkedők elsősorban attól tartanak, hogy az unió versenyhátrányba kerülhet, ha egyoldalúan bevezeti a tranzakciós adót, márpedig más vezető hatalmak - mindenekelőtt az Egyesült Államok - egyelőre elzárkóztak egy hasonló lépéstől.

A bizottság becslése szerint Németország 10,7 milliárd, Franciaország 8,7, Nagy-Britannia 7,7 milliárd eurónyi uniós befizetést spórolhatna meg 2020-ban a szóban forgó illetékforma révén.

Az uniós központi kiadásokat jelenleg a vámbevételekből, a tagországok áfa-bevételeinek egy részéből, valamint a tagállamok nemzeti jövedelme alapján számított nemzeti befizetésekből összeálló közös költségvetésből finanszírozzák.

Forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma