[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Nőtt a betéti kamatverseny a bankok között

Feltöltve: 2012. 04. 12

Az egyre nagyobb szórást mutató banki betéti kamatok miatt a Bankmonitor.hu körültekintő választást javasol, miután számításai szerint éves szinten 1 százalékponttal magasabb kamat 83 milliárd forinttal növelheti a betétesek kamatjövedelmét.


Ismertetik: 2011 végén összesen 8.275 milliárd forint lakossági megtakarítás volt bankbetétben, az állományból a magánszemélyek havonta 1.000 milliárd forintra kötnek új betéti szerződést a bankoknál. A hazai bankbetéti állomány háromnegyedét a lekötött betétek teszik ki, ennek valamivel több, mint 85 százaléka található éven belüli lekötésben.

A Bankmonitor.hu 12 hónapos, vagy az azon belüli lekötésekre fókuszáló elemzése szerint a 6 hónapos akciós és a 2 hónapos normál (nem akciós) EBKM vizsgált időszak végi enyhe csökkenésétől eltekintve az idén a kamatajánlatok fokozatos nőttek.

A növekvő, vagy stagnáló kamatszintek annak ellenére alakultak ki, hogy februárban és márciusban gyakorlatilag megszűnt a januárban tapasztalt "piaci pánik" - írta Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője csütörtöki közleményében.

Az akciós betétek terén a verseny mérséklődött 2, 6 és 12 hónapos időtávon, míg a 3 hónapos lekötések terén nőtt az akciós kamatajánlatok száma.

A normál betéti kamatajánlatok sávja kitágult, a 12 hónapos lekötött betétek esetén az ajánlatokban a minimális és maximális elérhető EBKM közötti különbség az egyébként sem csekély januári 5,86 százalékpontról áprilisra 7,00 százalékpontra nőtt.

A normál betéti ajánlatok szórása 12 hónapos futamidőre 2,3 százalékpont, míg a lényegesen rövidebb 2 hónapos lekötésnél is 1,6 százalékpont - áll a közleményben.

Forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma