[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Mélyebb a brit recesszió az előzetesen becsültnél

Feltöltve: 2012. 05. 24

Az előzetesen becsültnél mélyebb a brit recesszió: az idei első negyedévben 0,3 százalékkal volt alacsonyabb a brit hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó három hónapban mértnél a csütörtökön közzétett részletes adatok szerint. Az április végi első becslés még 0,2 százalékos negyedéves visszaesést valószínűsített.


A brit statisztikai hivatal (ONS) szerint a negatív felülvizsgálatot az indokolta, hogy az építőipar teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben, az első GDP-becslésben szereplő 3 százalék helyett 4,8 százalékkal csökkent.

A tavalyi utolsó negyedévben is 0,3 százalékos volt a negyedéves összevetésű GDP-visszaesés a brit gazdaságban, így Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - két és fél év után ismét recesszióban van.

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint egy gazdaság akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha legalább két egymást követő negyedévben negatív a negyedéves összehasonlítású GDP-adat.

A Bank of England - a brit jegybank - új inflációs jelentésében azt valószínűsítette, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben is csökkenni fog.

Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján ennek várható okai között említette az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai mellett a brit uralkodó gyémántjubileuma - vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója - alkalmából rendezett egész éves ünnepségsorozatot is, köztük a június elejére meghirdetett négynapos hosszú hétvégét.

A brit gazdaság előző, 2008-2009-es recessziója az eddigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A Bank of England 2009 márciusa óta fél százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és az akkori mély recesszióra válaszul e rendkívül enyhe kamatpolitikát mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban pedig 325 milliárd fontra (122 ezer milliárd forint).

Az eddig végrehajtott jegybanki mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez elektronikus számlapénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, általában nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A rendszerint alacsony hozamú államkötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők elvileg továbbforgatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

Londoni pénzügyi elemzők azonban ezzel együtt is rendkívül vérszegény gazdasági teljesítményt várnak Nagy-Britanniában az idei év egészére.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a csütörtöki felülvizsgált GDP-becslés után adott gyorselemzésükben azt emelték ki, hogy a brit gazdaság az idén eddig rosszabbul teljesít, mint az euróövezet, amely az idei első negyedévben átlagosan zéró növekedést produkált, vagyis az általános várakozások ellenére egyelőre elkerülte a recessziót.

A CEBR elemzői szerint így a brit recessziót nem is lehet teljes mértékben a valutauniós adósságválságra fogni.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a brit statisztikai hivatal csütörtöki GDP-adatsora utáni értékelésükben közölték, hogy várakozásuk szerint a brit gazdaság az idei év egészét recesszióban tölti. A cég 0,5 százalékos brit GDP-mínuszt valószínűsít 2012-re.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma