[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Elemzők szerint az új adókra vonatkozhat a kérdés

Feltöltve: 2012. 05. 25

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint nem valószínű, hogy az új nemzeti konzultációban a 2010-ben bevezetett bankadó és válságadók 2012 utáni megtartására kérdezne rá a kormány, inkább az ezekeket 2013-tól helyettesítő adókról szólhat a kérdés.


Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány. A kérdések közül a kormányfő példaként említette a méltányos tehermegosztás ügyét, amellyel kapcsolatban felidézte a 2010-ben kivetett bank- és válságadót. "Miután lejárt a három év, most ismét el kell döntenünk azt a kérdést, hogy ezek csak egy átmeneti válságintézkedésnek voltak-e tekinthetőek, vagy pedig azt akarják a magyarok, hogy hosszabb távon is mindez maradjon része a magyar közteherviselés rendszerének. Én az utóbbira fogok szavazni, amikor kitöltöm a kérdőívet" - fejtette ki.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője úgy vélte: a kérdés a kimenő adók helyettesítésére vonatkozhat, illetve arra, hogy a tranzakciós illeték és az új távközlési adó hosszú távon megmaradjon-e. Úgy vélte, az új adók nélkül nem lehetne a költségvetést fenntartani. Azt azonban rossz hírnek tartaná, ha a kérdés a 2010-ben bevezetett bankadó és válságadók hosszabb távú megtartásáról szólna - tette hozzá. (A Széll Kálmán Terv 2.0-ban az szerepel, hogy a válságadókat 2013-tól, a bankadót pedig 2014-től vezeti ki a kormány.)

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is úgy vélte, hogy nem a 2010-ben bevezetett válságadókról lehet szó. Legkevésbé a telekomadó megtartásának lenne értelme, hiszen ezt nagy valószínűséggel az Európai Bíróság elmarasztalja - tette hozzá.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma