[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: a kormányzati szektor bevételei és kiadásai, 2012. I. negyedév

Feltöltve: 2012. 07. 04

A kormányzati szektor idei első negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 282 milliárd forint volt, a GDP 4,0 százaléka. Ez a magán-nyugdíjpénztári vagyon állam részére történt átadása nélkül számított 2011. első negyedévi hiányhoz képest 155 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal alacsonyabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.


Az uniós ESA-módszertan alapján összeállított adatok szerint az első negyedévben a kormányzati szektor bevétele 3.016,5 milliárd, kiadása 3.298,8 milliárd forint volt.

A KSH gyorstájékoztatója szerint a bázisidőszakinál alacsonyabb hiány a bevételeknek a kiadásoknál nagyobb növekedéséből adódik.

A bevételek az első negyedévben 7,2 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest - az előző időszakot a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül számítva.

A jövedelemadó bevételek 10,6 százalékkal emelkedtek, elsősorban az adójóváírás megszüntetése miatt megnőtt személyi jövedelemadó bevételeknek köszönhetően - közölte a KSH.

A termelési és importadók bevételei 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések 7,4 százalékkal növekedtek. A KSH tájékoztatója emlékeztet, hogy az általános áfa-adókulcs 2012. január 1-jén 27 százalékra nőtt.

A tőkeadók 8,5 százalékkal, a társadalombiztosítási hozzájárulások 3,2 százalékkal bővültek.

A kiadások 1,4 százalékkal nőttek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A felhalmozási kiadások jelentősen, 11,1 százalékkal nőttek, míg a pénzbeni társadalmi juttatások 0,7 százalékkal, a kamatkiadások pedig 0,6 százalékkal bővültek.

A munkavállalói jövedelem 0,5 százalékkal, a folyó termelő felhasználás 0,3 százalékkal csökkent.

forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma