[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Londoni elemzők: "Közép- és Kelet-Európa ipara érzi az euróövezeti prést"

Feltöltve: 2012. 07. 04

A júniusi gyáripari beszerzési menedzserindexek (BMI) újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa gyáripari szektoraira most már folyamatos nyomást gyakorol az euróövezeti recesszió - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a térségi feldolgozószektorok aktivitásának új mérőszámait értékelve. Álláspontjuk szerint a térség legjobbjának számító magyar ipari teljesítményindex javulását is "óvatosan" kell kezelni.


Londoni pénzügyi elemzők által összeállított globális gyáripari teljesítményösszesítésük alapján kimutatták azt is, hogy a világgazdasági szintű feldolgozószektor aktivitása több mint fél éve először ismét csökken.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai a hétfői régiós BMI-adatismertetések utáni helyzetértékelésükben közölték: az általuk számolt - az egyes országok feldolgozószektorainak térségi részarányával súlyozott - összesített közép- és kelet-európai BMI-átlag 50,4-re csökkent júniusban az egy hónappal korábbi 51,0-ről, vagyis még éppen a teljesítmény bővülése és zsugorodása közötti 50-es küszöbérték felett van.

A Capital Economics saját súlyozott térségi BMI-mutatóján belül a közép-európai hármak - Magyarország, Lengyelország és Csehország - indexe 49,1 volt júniusban, jórészt változatlan. Ez elvileg a három gazdaság összesített feldolgozóipari teljesítményének visszaesését jelzi, ám a Capital Economics londoni közgazdászai szerint az adatok a gyakorlatban inkább stagnálásra vallanak.

Mindezzel együtt is egyértelmű, hogy az euróövezeti problémák a közép-európai gazdaságok feldolgozószektorait különösen keményen sújtják, ami nem is meglepő, tekintettel arra, hogy ezeknek az országoknak a termelői milyen mélyen beágyazódtak a nyugat-európai - főleg a német - beszállító hálózatokba - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A ház ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a német gyáripar beszerzési menedzserindexe júniusban 45,0-re, háromévi mélypontra zuhant.

A Capital Economics elemzői kimutatták, hogy az idei második negyedév egészében az összesített közép-európai BMI-átlag 49,1 volt az első negyedévi 51,0 után. A ház szerint bár az első negyedév közép-európai gyáripari aktivitási mutatója is "csalódást keltő" volt, a második negyedév azonban "még rosszabbul fest", és különösen kirívó, hogy a legnagyobb térségi gazdaság, Lengyelország BMI-mutatója csaknem háromévi mélypontra, 48,0-ra süllyedt.

Egy másik nagy londoni ház, a Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai hétfői összesítésükben közölték, hogy az általuk számolt felzárkózó térségi - zömmel közép- és kelet-európai - BMI-kompozit júniusban 50,2 volt az egy hónappal korábbi 52,6 után.

A Morgan Stanley elemzői kiemelték, hogy a cég térségi gyáripari mutatója immár harmadik hónapja csökken folyamatosan, és a ház ezt mindenekelőtt a folytatódó euróövezeti válságra, valamint a zuhanó nyersanyagárakra vezeti vissza.

A Morgan Stanley szakértői a 0,5 ponttal 52,8 pontra javult júniusi magyarországi BMI-mutatóval kapcsolatban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ebben valószínűleg már szerepe volt a termelésbe belépő új autógyáraknak is, ugyanakkor az új megrendelések részindexének visszaesése, valamint a magyar feldolgozószektor aktivitási jelzőszámának az utóbbi néhány hónapban tapasztalható "szélsőséges volatilitása miatt a mutatót óvatosan kell értelmezni".

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői a hétfői közép-európai BMI-adatokat kommentáló elemzésükben ugyanakkor kiemelték, hogy "meglepő módon" a magyar gyáripari jelzőszám lett a legmagasabb a térségben, annak ellenére, hogy a magyar gazdaság recesszióban van. A Barclays Capital szakértői szerint ebben része lehetett annak, hogy az IMF/EU-tárgyalások ügyében elért haladás nyomán javult a magyarországi üzleti bizalom.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltatócsoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét, júniusról szóló hétfői felmérésében ugyanakkor kimutatta, hogy az általa képzett globális mutató a múlt hónapban igen meredek eséssel 48,9-re csökkent az előző hónapban mért 50,6 után, és tavaly november óta most először jár a teljesítménynövekedés és a zsugorodás mezsgyéjét jelző 50-es küszöb alatt.

A cég kimutatása szerint a komponensek közül a termelési részindex 1,7 ponttal 49,3-re, az új megrendeléseké zuhanásszerűen, 3,7 ponttal 47,8-ra esett.

A JP Morgan elemzőinek számítási modellje szerint a 49,3-es termelési részindex a világgazdasági szintű feldolgozószektor 2 százalékos, éves szintre átszámolt pillanatnyi visszaesési ütemét jelzi.



forrás: MTI
 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma