[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az elemzők biztatónak tartják a külkereskedelem májusi adatait

Feltöltve: 2012. 07. 11

A májusi külkereskedelmi statisztikában már megjelent a Mercedes termelésének megindulása az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a tavalyinál is nagyobb éves exporttöbblet is elképzelhetőnek tartanak a külkereskedelmi forgalom alakulásáról hétfőn közölt előzetes adatok alapján.


Megközelíti a várakozásokat a májusi 701,2 millió euró külkereskedelemi többlet, ami minimálisan meghaladja a tavalyi 698,2 millió eurót - közölte Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője. Hangsúlyozta, hogy az export újra bővült az előző hónapokban megfigyelt csökkenések után.

Az elemző szerint a kivitel javulása tükrözi az ipar májusi növekedését, amit feltehetően a Mercedes-üzem termelésének elindulása okozott.

A nyersanyagárak visszaesése miatt a következő hónapokban javuló cserearányokra lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete újra javulást mutathat. A külső kereslet visszaesését pedig a Mercedes fokozódó termelése ellensúlyozhatja.

Suppan Gergely az év egészében 7,3 milliárd euró exporttöbbletre számít a tavalyi 6,89 milliárd után.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint a külkereskedelem kedvezőbb májusi alakulása összefüggésben lehet azzal, hogy a múlt héten megjelent ipari termelési adatok is a vártál lényegesen jobbak lettek. Kedvező, hogy pozitív dinamika látható mind az exportnál, mind az importnál, ami az elmúlt hónapokban nem volt így - fűzte hozzá.

"Némi élénkülés tapasztalható, bár ez az élénkülés gyenge, és kérdéses, hogy az év második felében tud-e folytatódni" - mondta az Erste Bank elemzője.

Magyarországot "húzza" a Mercedes gyár beindulása, ami segíti a hazai ipari, és ezen keresztül az export mutatókat is.

Árokszállási Zoltán megítélése szerint az éves exporttöbblet javulhat az idén, de ebben jelentős szerepe van annak, hogy a beruházások és a fogyasztás is gyenge.

A legfrissebb ipari és külkereskedelmi adatok megjelenése előtt az Erste Banknál nem zárták ki, hogy rontani kell az idei GDP-kilátásokat. A májusi adatok fényében ezzel várnak, továbbra is 0,5 százalékos GDP-csökkenést prognosztizálnak.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma