[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

A szennyező cégek és az autósok lehetnek a zöld adók célpontjai

Feltöltve: 2011. 02. 25

 
Még rejtegeti a kormány, hogy konkrétan milyen tervei vannak a beharangozott zöld adókkal, de a külföldi tapasztalatok alapján három irányba indulhat el.


Sújthatják adóval az autósokat, a szennyező energiát felhasználókat és azokat, akik káros anyagokat bocsátanak ki a környezetbe.                                                  Más országokban ugyanakkor ezeket is úgy vezették be, hogy közben más adókat csökkentettek.
A zöld adók növelésével teremtené meg a fedezetet a munkát terhelő adók csökkentéséhez a kormány - áll abban az elemzésben, amely a kormányzati honlapon jelent meg hétfőn.                                                                                                     A zöld adó bevezetésére Nátrán Roland, a nemzetgazdasági tárca államtitkára tett először utalást még január közepén, amikor azt közölte, hogy a reformcsomag bevételnövelő lépéseit egy ilyen adóval képzeli el a kabinet - az azonban nem világos, hogy egy teljesen új adónem bevezetése, vagy már meglévő(k) megemelése, átrendezése várható.

Az elmúlt hónapokban a kormány több olyan elképzelése kiszivárgott, amely részét képezheti az ökoadóterveknek. Ilyen a használatarányos útdíj, mely a sztrádamatricát váltaná ki személyautók számára kilométerenként hatforintos, a teherszállító járművek számára ennél jóval magasabb díjjal. Deák László, a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadócég illetékes igazgatója szerint, ha ebbe az irányba mozdul el a kormány, akkor a regisztrációs adó rendszerét is zöldebbé teheti azzal, hogy az adó összegét nagyobb mértékben teszi függővé a tényleges károsanyag-kibocsátástól, azaz kisebb kibocsátású autók esetében még alacsonyabb lenne a megfizetendő adó.                                                                                                               Lényegében az uniós trendnek megfelelő lenne, ha közvetlenül a környezetre káros anyagok, termékek után vetnének ki adót vagy díjat.

A másik nagy feltűnést keltő terv a termékdíjak rendszerének újraszabása volt. Eredetileg idén január elsején módosult volna a termékdíj szabályozása, a minisztérium évente 90-100 milliárd forint bevételt várt volna ebből a jelenlegi 20-25 milliárddal szemben.                                                            A módosítást azonban elhalasztották, hivatalosan azért, mert nem készültek el a szükséges hatásvizsgálatok. Termékdíjat jelenleg is fizetni kell a cégeknek minden Magyarországon értékesített termékük csomagolása után, de bizonyos feltételek teljesülése esetén ennek egy része alól mentességet kapnak.                                                                                                       Ehhez az kell, hogy egy úgynevezett koordináló szervezethez csatlakozzanak, mely igazolást ad a hulladék egy részének hasznosításáról.

(Forrás:www.origo.hu)




Weboldalfejlesztés: SimiSoma