[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

KSH: júniusban 5,6 százalékos volt az infláció

Feltöltve: 2012. 07. 11

A fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.


A maginfláció júniusban májushoz képest 0,4 százalékra ugrott a májusi -0,1 százalékról, 2011 júniusához képest 4,9 százalékra emelkedett az előző havi 4,8 százalékról. 

A nyugdíjas fogyasztóiár-index 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz, és 5,5 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

A KSH gyorstájékoztatója szerint egy hónap alatt emelkedett a dohányáruk és a szolgáltatások ára, csökkent ugyanakkor az üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára.

Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent. A tojás 8,4, a liszt 1,4, a sajt 1,3, a tej pedig 1,1 százalékkal lett olcsóbb, mint májusban volt. Egyetlen hónap alatt 2 százalék körüli mértékben nőtt ugyanakkor a párizsi, a kolbász, a szalámi, a szárazkolbász és a sonka ára. Az idényáras élelmiszerek csaknem 1 százalékkal kerültek többe júniusban, mint az előző hónapban. 

A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal. Az átlagot meghaladóan drágultak a szolgáltatások is (0,5 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,4 százalékkal kellett többet fizetni júniusban az előző hónaphoz képest. A háztartási energia ára nem változott. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (0,4 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,5 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek körében szintén 0,3, illetve 0,1 százalékos árcsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal. 

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára az átlagosnál kisebb mértékben, 5 százalékkal emelkedett, az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,8 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, a járműüzemanyagok pedig csaknem 14 százalékkal drágultak 2011 júniusához képest.

Az élelmiszerek közül jelentősen, 39,6 százalékkal drágult a tojás, 29,4 százalékkal a sertészsiradék, míg a csokoládéért 20,5, a kávéért 13,8, a párizsiért, kolbászért 11,6, a sertéshúsért pedig 10,5 százalékkal kellett többet fizetni. 

Csökkent ugyanakkor a liszt és a cukor ára: 14,5 és 6,8 százalékkal. 

A gyógyszerek, gyógyáruk 3,6 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,7 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 12,1 százalékkal, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult.

A szolgáltatások esetében 4,0 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 7,0, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,3 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2011 júniusához képest.




forrás: MTI




Weboldalfejlesztés: SimiSoma