[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Összehangolt fogyasztóvédelmi fellépés a pénzügyi piacokon

Feltöltve: 2012. 07. 16

A pénzügyi szektor jogszerű működésének biztosítása, illetve a pénzügyi fogyasztók jogainak erőteljesebb védelme érdekében júliustól módosította eddigi együttműködési megállapodását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - tájékoztatott közös közleményében a két szervezet hétfőn.


Az egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodás módosításával a GVH és a PSZÁF vállalta, hogy a pénzügyi szektorban a verseny feltételeit érintő, s a pénzügyi piacokon a fogyasztói érdekek védelmét szolgáló jogszabályalkotás vagy módosítás szükségessége esetén közös kezdeményezéssel fordulnak a jogalkotóhoz. Emellett a jövőben a pénzügyi piacokon a versenyt érdemben érintő jogszabályok módosulása esetén összehangolt és fokozott ellenőrzést folytatnak.

A két hatóság szükség esetén megelőző céllal közös ajánlásokat fogalmaz meg a pénzügyi szervezeteknek, amelyek fő célja a piaci szereplők jogkövető magatartásának elősegítése és a jogszabályi rendelkezéseken túlmutató jó gyakorlatok megfogalmazása. A GVH és a PSZÁF nyomon követi az ajánlások érvényesülését is - közölték.

A GVH, mint a verseny tisztaságáért felelős hatóság és a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó PSZÁF az együttműködés révén hatékonyabban tudják ellátni feladataikat, különösen versenyfelügyeleti eljárások, megtévesztő reklámok elleni fellépés és a pénzügyi szervezetek fogyasztóvédelmi ellenőrzése terén.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma