[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Az IMF csökkentette gazdasági növekedési előrejelzéseit

Feltöltve: 2012. 07. 17

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nagyrészt csökkentette gazdasági növekedési előrejelzéseit - különösen a jövő évre szóló jóslatai borúsabbak a korábbinál.


A mostani becslése szerint a világgazdaság átlagos növekedése 3,5 százalékra várható az idén és 3,9 százalékra jövőre, az áprilisban jelzett 3,6, illetve 4,1 százalék helyett.

Az IMF évente kétszer, tavasszal és ősszel adja közre előrejelzéseit és tanulmányait Világgazdasági Kilátások (WEO) címmel, és ezekre a nyári, illetve a téli félidőben részleges frissítést készít.

A hétfőn megjelent új előrejelzések sok más országra, köztük Magyarországra szokás szerint nem tartalmaztak új becsléseket. Az áprilisi "Világgazdasági Kilátások" a tavalyi 1,7 százalékos gazdasági növekedés után idénre 0,0 százalékot, azaz stagnálást, jövőre 1,8 százalékos növekedést jósolt Magyarországnak. Előzőleg, tavaly szeptemberben az idénre szóló jóslata 1,7 százalék volt, a jövő évre akkor még nem adott becslést az IMF.
Az IMF elemzői most úgy vélik, hogy az elmúlt három hónapban a világgazdaság gyógyulása ismét gyenge volt, a pénzügyi piacokon és az euróövezet perifériáján az államadósságoknál nőtt a feszültség. A vártnál jobb első negyedévi gazdasági eredmények miatt ezek a fejlemények elvileg csak kissé lassítják a növekedést idén és jövőre, de ez a mostani előrejelzés két feltételtől függ: attól, hogy megfelelő politikai intézkedéseket tesznek-e az euróövezetben a pénzügyi feszültség csökkentésére, illetve, hogy a felzárkózó piacokon nemrég kezdett pénzügypolitikai enyhítések hatásosak lesznek-e - írták, és hozzátették: nagyok a negatív kockázatok, különösen, ha késnek, vagy nem elégségesek a politikai intézkedések. Az utóbbi szempontból megdicsérték az EU június végi csúcsértekezletének elhatározásait, és a legfontosabbnak nevezték a további haladást a költségvetési és a bankunió felé.

Az Egyesült Államokban az a legfontosabb az IMF elemzői szerint, hogy a törvényhozók hamar megállapodjanak néhány átmenetinek szánt, lejáró adócsökkentés meghosszabbításában és a jövőre életbe lépő automatikus kiadáscsökkentések visszavonásában. Egy tavalyi kongresszusi döntés szerint azonnali kiadáscsökkentések lépnek életbe, ha nem sikerül megállapodni egy hosszú távú költségvetési tervben. Az automatikus kiadáscsökkentés elkerüléséhez tehát ilyen tervre és a közadósság-plafon emelésére van szükség, különben az amerikai gazdaság jövőre megtorpan, és ennek erős hatása lehet világszerte is, az IMF szerint.

forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma