[Ügyefeleinknek] | Magyar | English

Kiskereskedelmi forgalom - A szakértők 1,5 százalékos éves csökkenést várnak

Feltöltve: 2012. 07. 25

A kiskereskedelmi forgalomban szakértők nem számítanak a visszaesés mélyülésére, ugyanakkor élénkülésre sem: éves szinten 1,5 százalékos csökkenés a prognózis.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban 2,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal mérséklődött a forgalom, az év első öt hónapjában pedig 1,0 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben idén májusban 668 milliárd forint, az év első öt hónapjában 3103 milliárd forint értékű forgalom volt.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a várakozásokat kissé meghaladó mértékűnek minősítette a 2,5 százalékos csökkenést, ami minimális javulás az áprilisi 2,8 százalékos visszaeséshez képest.

A fogyasztói bizalom alacsony szinten stabilizálódása alapján nem lehet számítani a visszaesés mélyülésére, azonban a reálbérek csökkenése, a stagnáló munkaerőpiac, valamint a háztartások folytatódó mérlegkiigazítása miatt élénkülés sem várható, így az év egészének átlagában 1,5 százalékos visszaesés lehet - olvasható az elemző kommentárjában.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a kereskedelem visszaesésének legfájóbb jele, hogy iparcikkekre folyó áron számítva is kevesebbet költöttek a fogyasztók májusban az előző évinél, 8 milliárd forinttal.

A további kilátások továbbra is a gazdaság általános helyzetétől függnek. A döntő tényező a reáljövedelmek, ezzel is összefüggésben pedig az infláció alakulása - írja közleményében az OKSZ. Hozzáteszik: a kereskedelem számára is fontos tényező a nemzetközi környezet változása, részben a begyűrűző ár-, továbbá árfolyamhatásokon keresztül. A nemzetközi hiteltárgyalások kimenetele is befolyásolja a fogyasztási piac kilátásait.


forrás: MTI 




Weboldalfejlesztés: SimiSoma